Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Ude godt, hjemme bedst. Plant hjemmehørende arter i haven

Hvornår er en plante hjemmehørende, og hvorfor er de vigtige i haven? Vi kigger nærmere på, hvad der definerer en hjemmehørende art, samt hvilke gode hjemmehørende alternativer der findes til de ikke-hjemmehørende arter.

Hvid okseøje hjemmehørende art biodiversitet

Hvid okseøje, Leucanthemum vulgare. Foto: Haveselskabet

Hvad er hjemmehørende arter?

Begrebet hjemmehørende arter omfatter de arter, som naturligt hører hjemme i Danmark og Nordeuropa. En del arter kan man ret sikkert fastslå som hjemmehørende her, mens der er uenighed om andre arter, og det kan være svært at navigere i.

Nogle kilder anser kun arter for hjemmehørende, hvis de er ankommet af sig selv, før mennesket fik en væsentlig indflydelse på landskabet. Andre omfatter også arter, som er ankommet ved menneskets hjælp, men for meget længe siden, og som man formoder ville have indfundet sig af sig selv.

Denne uklare definition og mangel på evidens betyder, at der er en del forskel på, hvilke arter forskellige floraværker angiver som henholdsvis fremmede og danske. Mere end 500 arter befinder sig i denne gråzone, men det er primært arter fra Syd-, Mellem- og Østeuropa, hvor der kan opstå usikkerhed.

Hjemmehørende arter - ord og synonymer

Hjemmehørende arter kaldes også for indigene arter eller i daglig tale bare vilde arter.

Ikkehjemmehørende arter kaldes også for fremmede, eksotiske, indførte eller indslæbte arter. En meget lille del af ikkehjemmehørende arter ender med at blive invasive arter – dvs. at de breder sig og truer den hjemmehørende natur.

Læs mere

Hvor kommer planterne fra?

De arter, vi møder i den danske natur i dag, er enten kommet hertil ved egen hjælp eller er blevet indført af mennesker bevidst eller ubevidst via for eksempel skovrejsning, spredning fra haver eller fuglefodring. Mange arter er kommet til gennem menneskets handlinger, men ofte ved vi simpelthen ikke, hvordan en art er ankommet til Danmark.
Der er eksempler på, at arter, som i nogle kilder anses for fremmede i den danske natur, faktisk har været her for over 6.000 år siden, men måske er forsvundet igen. Det gælder for eksempel for kornblomst, Centaurea cyanus, og vild gulerod, Daucus carota. Det er meget svært at dokumentere eller udelukke arters præcise levesteder tilbage i tiden – ofte umuligt.

Samtidig er spredningen af arter en konstant foranderlig størrelse, og i takt med klimaforandringerne vil flere arter sydfra sandsynligvis naturligt etablere sig i Danmark. Det er dog meget forskelligt, hvor hurtigt arter spreder sig af sig selv; for eksempel regner man med, at der gik op til 1.000 år, fra bøg først dukkede op i Danmark, til den blev en mere udbredt art her.

Hjemmehørende planter og biodiversitet

Nogle insektarter har udviklet et meget tæt samspil med en enkelt planteart og kan ikke leve, hvis ikke denne plante er til stede. Og modsat er nogle planter dybt afhængige af at blive bestøvet af enkelte specifikke insekter. Dette har fra naturens side været en overlevelsesstrategi for at mindske konkurrencen mellem arter, men det betyder i dag, at mange arters eksistensgrundlag er skrøbeligt.

 

De fleste sommerfugle har en bred vifte af planter, hvor de kan finde pollen og nektar, men de er langt mere specifikke, når det gælder, hvilke værtsplanter de lægger deres æg på. Omtrent halvdelen af de danske sommerfugle og natsværmere og næsten alle dagsommerfugle lægger deres æg på specifikke planter. Dertil er cirka en tredjedel af vores vilde bier specialister, i forhold til hvilke planter de kan finde føde på. De specialiserede arter, dyr og planter, er ofte i et gensidigt afhængighedsforhold.

Det er dog ikke kun specialisterne, der kan være truet. Der er også mange eksempler på, at generalister er trængte i naturen, for eksempel græshumlen, som bygger bittesmå reder i højt græs, hvori den lægger sine æg. Den er ikke tilknyttet specifikke nek­­­tar­­­­plan­­­­ter, men den er afhængig af, at der er føde til stede konstant i perioden april-oktober, at den kan have sin rede et uforstyrret sted, samt at afstanden mellem redested og fødekilde ikke er ret lang. Græshumlen er en af de arter, som kan have stor glæde af, at vi flere steder lader græsset gro i sommerhalvåret.


Hvad skal jeg plante?

Men man skal selvfølgelig ikke smide alle ikke-hjemmehørende arter på komposten. Mange af disse  arter kan være værdifulde – enten som fødekilde, levested eller noget helt tredje. Et godt sted at starte er at vælge planter fra kurvblomst- og ærteblomstfamilien. Planter fra disse to plantefamilier er ofte gode fødekilder og foretrukket af mange insekter. Men der er altså mange gode grunde til at tilvælge nogle af de hjemmehørende arter, og du finder en liste over de mest almindelige hjemmehørende arter i haven via linket her. 

 

Hjemmehørende arter i haven

 

12 gode hjemmehørende arter i haven

Nogle hjemmehørende arter er nemmere at få til at fungere i haven end andre. Her er 12 hjemmehørende planter, som giver masser af værdi til en almindelig have:

Stauder

  • Alm. knopurt, Centaurea jacea.
  • Alm. fingerbøl, Digitalis purpurea (to-årig).
  • Alm. kattehale, Lythrum salicaria.
  • Klokke, Campanula (arterne latifolia, trachelium, glomerata, patula, og persicifolia).
  • Alm. røllike, Achillea millefolium.
  • Alm. slangehoved, Echium vulgare.

Træer og store buske

  • Eg, Quercus, stilkeg og vintereg.
  • Fuglekirsebær, Prunus avium.
  • Hyld, Sambucus nigra.
  • Pil, Salix, gråpil, krybende pil og purpurpil.
  • Seljerøn, Sorbus intermedia.
  • Tjørn, Crataegus, almindelig hvidtjørn og engriflet hvidtjørn.
 Hvis du vælger sorter af hjemmehørende arter, skal du være opmærksom på, om planten er ændret så meget, at den ikke længere har værdi for dyrelivet. Det vil typisk være at den har fyldte blomster, så insekterne ikke kan søge pollen og nektar. 

Se efter insektmærker

Mange planter sælges i dag med små skilte, som fortæller dig, om den er “insektvenlig”. Dette siger ikke noget om, om planten er hjemmehørende, men blot at den er en kilde til nektar og pollen. Du kan også selv vurdere planten: Hvis den dufter og indeholder støvdragere, er der en god sandsynlighed for, at den vil tiltrække insekter. En god måde at få syn for sagen på er at besøge planteskolen på en varm sommerdag og observere, hvilke planter der tiltrækker insekter.