Gå til hovedindhold
Artikel for alle

3 tips til at komme bedst fra start med årets tomater

Karna Maj, den erfarne køkkenhaveekspert, dyrker kilovis af tomater hvert år. Vi har bedt om hendes bedste råd til at komme godt fra start.
Karna Maj - 
02. marts 2020

 

1. Så på det rigtige tidspunkt

Vil du selv så tomater, gælder det om, hverken at så for tidligt eller for sent. Tomater til drivhuset skal du så omkring 1. marts, så de er klar til at plante ud i drivhuset først i maj. Tomater til friland skal sås 3-4 uger senere, altså sidst i marts til først i april, da du først kan plante dem ud sidst i maj eller først i juni. Sår du dine tomater for tidligt, vil du få trængsel i vindueskarmene inden døre, inden det er varmt nok udenfor, til at de kan blive plantet ud.

Se forslag til gode sorter her

2. Så dem lunt – dyrk dem køligt

Du kan så dine tomatfrø i mange forskellige slags potter og såbakker og i en jord, som ikke er så næringsrig, f.eks. en købt så- og priklejord eller din egen hjemmeblandede såjord. Tryk jorden let sammen, vand jordoverfladen let og så frøene. Derefter dækker du frøene med 1/2 cm jord, trykker jorden let til og vander igen, men ikke for meget. Brug evt. en forstøver til at vande med, så jorden ikke overvandes. Til sidst dækkes de såede potter/bakker med fiberdug eller plast (fx en klar plasticpose), som kan holde på fugtigheden, mens frøene spirer.

De skal stå lunt ved 20-24° C under spiringen, men ikke i solen, hvor der trods alt kan blive for varmt under plastikken. Spiretiden er 3-6 døgn. En vindueskarm over en varm radiator er et godt sted at stille dem under spiringen, men ikke når de er spiret frem, da de så bliver lange og ranglede. Så snart frøene spirer frem, fjerner du plasten og stiller dem i en vindueskarm. Den ideale temperatur er nu 18-20° C. om dagen og gerne et par grader lavere om natten. Vindueskarmen skal være så sydvendt som muligt, men hvis de står i såbakker med en lille mængde jord, pas da på at jorden ikke tørrer ud, når solen er på.

 

3. Rettidig vanding og prikling

Planterne skal nå at udvikle gode rødder, inden man prikler dem ud i hver sin potte. Det har de, når de har dannet 3-4 rigtige blade efter ca. 4 uger. Hvis de er blevet ranglede, kan du ved prikling/ompotning sætte dem dybere, så der kun er 1 cm mellem jorden og kimbladene. Tomater danner nye rødder fra stænglen, når den kommer ned i jorden. Det er vigtigt at plante tomatplanter om, når rødderne er nået ud til potten og stadig er fint hvide. Er rødderne brune, har de stået for længe i potten, men de kommer normalt i god vækst igen. De første dage efter prikling, hvor rødderne er blevet beskadiget, er det bedst at sætte dem uden direkte sollys.

Tomater i potter skal passes omhyggeligt med vand. De tåler ikke at tørre ud, og det er specielt et problem i en spagnumbaseret pottejord, som er meget svær at vande op igen. Problemet er mindre i en pottejord blandet med kompost, havejord og sand. Modsat tåler tomatplanter ikke at stå og soppe i vand, så ingen stående vand i de bakker, potterne evt. står i.

Når vi kommer ind i marts, er der ikke længere behov for vækstlys over planterne – en lys vindueskarm er tilstrækkeligt.

Medlemmer kan læse hele Karna Majs vejledning i at forkultivere tomater her 

Medlemmer kan læse Karna Majs store guide til dyrkning af tomater her 

 

 

 

Annonce