Gå til hovedindhold
Vil du gøre din have til en leg, er et blomstrende staudebed sjovt - og meget nemmere end sit rygte. Foto: Niels Ole Dam.
Vil du gøre din have til en leg, er et blomstrende staudebed sjovt - og meget nemmere end sit rygte. Foto: Niels Ole Dam.
Artikel for alle

7 tips til en nemmere og sjovere have

Det skal være sjovt at gå i haven. Her får du vores tips til, hvordan du slipper udenom det kedelige arbejde, så der bliver tid til de sjove haveprojekter. 
Louise Møller og Gusta Clasen. Artiklen er opdateret 2021 - 
29. august 2017

Ukrudt, græsslåning og hækkeklipning. For mange haveejere er havearbejde forbundet med pligter mere end fornøjelse, men sådan behøver det bestemt ikke at være. Her får du vores råd om, hvordan du gør din have til en leg. 

Hvad er din havedrøm?

Start med at finde ud af, hvad din havedrøm mere præcist går ud på. For de fleste af os, der elsker vores have, handler haveglæden nemlig i høj grad om at udleve vores havedrømme. Uanset om drømmen er en smuk rosenhave, et hav af blomstrende stauder, at dyrke sine egne lækre grøntsager eller noget helt andet.

Vær realistisk

Men det er samtidig vigtigt at have et realistisk ambitionsniveau. For det hele bliver nemlig meget sjovere, når man får succes med sine haveprojekter. 

Hvis drømmen er en frodig køkkenhave, men du ikke har ret meget tid, skal du ikke starte ud med at anlægge en køkkenhave på 300 kvadratmeter. Det er dømt til at blive en fiasko, da arbejdet med at luge og vande hurtigt vil dræne dig for haveglæde. 

Det er bedre at starte småt. Du kan altid udvide senere, når din succes giver dig lyst til mere. Begynd med at anlægge en lille køkkenhave på nogle få kvadratmeter eventuelt i et par højbede, som kan gøre køkkenhaven mere overskuelig at passe. Eller plant nogle bærbuske som fx solbær og stikkelsbær, som giver lækre hjemmedyrkede bær til desserter og marmelade.

En lille køkkenhave i højbede er overskuelig at passe. Foto: Gusta Clasen

Mal med blomster

Vil du gøre din have til en leg, er et blomstrende staudebed sjovt - og meget nemmere end sit rygte. 

Man kan hurtigt blive bidt af at eksperimentere med de forskellige stauders former og farver, som skifter henover sæsonen fra tidligt forår til sent efterår. For mange haveentusiaster bliver det til en livslang passion.

Et staudebed behøver ikke at være svært at passe, hvis du blot følger disse tre råd, når du anlægger bedet:

1) Plant i jord, der er helt fri for flerårig ukrudt som skvalderkål, kvikgræs og snerler.
2) Plant tæt, så du begrænser ukrudtsfrøenes mulighed for at spire i det nyanlagte bed. 
3) Vælg stauder, der passer til det sted, de skal vokse, fx om der er sol eller skygge. 

September er en rigtig fin måned at plante stauder i haven, og det er også i efteråret, at du skal lægge de blomsterløg, som skal give din have kulør i foråret.

Bunddækkende planter kan erstatte græsplænen og dermed gøre haven nemmere at passe. Foto: Frank Kirkegaard Hansen

7 tips til en nemmere og sjovere have

Men hvordan er det så lige, at man får tid til alle de sjove haveprojekter, når udsigten til ukrudtslugning og hækkeklipningen skygger for haveglæden?  

Her får du syv gode råd om, hvordan du kan indrette haven, så du kan bruge tiden i haven på sjove projekter i stedet for kedeligt havearbejde. 

1) Plant små træer og prydbuske, som giver havens karakter, men ikke kræver megen pasning, når de først er etableret. 

2) Plant bunddækkende planter under træer og buske, som holder ukrudtet i skak. Det kan fx være singrøn, vedbend eller guldjordbær.

3) Vælg altid planter, der passer til voksestedet (fx sol/skygge), så er de meget nemmere at passe.

4) Begræns arealer med faste belægninger mest muligt, da de giver meget lugearbejde. 

5) Vælg en fritvoksende hæk eller et hegn beklædt med klatreplanter i stedet for en klippet hæk.

6) Anlæg de mere arbejdskrævende bede med roser og stauder tæt på huset fx ved terrassen, hvor du har mest fornøjelse af dem.

7) Kæmper du med et bed, der er groet til med flerårigt ukrudt, kan løsningen være at omlægge det til græsplæne. Plænen kræver godt nok en ugentlig slåning, men er ellers relativt nem at passe, hvis du kan lære at leve med mos, bellis, ærenpris og mælkebøtter.