Gå til hovedindhold
Arrangement - Udflugter og havebesøg

Hybendag, Orangeriet Nandina

Der vil på dagen blive præsenteret mange forskellige arter af roser, som laver hyben.

Info

Hvornår 
15. september 2019
13:30 - 16:00
Pris 
0kr
Medlemspris 
0kr
Afdeling/kreds 
Midthimmerland

 

Velsmagende og sunde hyben

Roser er først og fremmest skønne med deres blomster, men nogen af dem sætter også frugter, som kaldes hyben, og de kan udnyttes til gode spiselige eller drikkelige produkter. Man kan selvfølgelig også lade dem sidde på planterne, hvor de dels har prydværdi for os mennesker i efteråret og først på vinteren, og samtidig også udgør en god fødekilde for fugle.

Vi kan godt sætte hyben i gruppen af frugter, der kaldes superføde eller superfood. Hyben har et langt større indhold af C-vitamin end citrusfrugter.

Svend Poulsen, grundlægger af firmaet Poulsen Roser, kalder i 1955 hyben for Nordens appelsin, og fortæller bl.a. at det var brugt at tage et glas hybensyltetøj med på besøg hos syge mennesker, fordi syltetøjet kunne være med til at gøre dem raske igen, og han fortæller også, at det er gammel lægeerfaring at hyben har mange sundhedsfremmende egenskaber.

I en artikel fra 2009 i Videnskab.dk kan vi læse at hyben længe har været anvendt som kosttilskud til smertelindring hos patienter med slidgigt, og at forskere på Københavns Universitet arbejder på at finde ud af hvordan stofferne i hyben virker. Forsker Lasse Saaby siger i artiklen ”Vi leder efter stoffer med såkaldt antiinflammatorisk eller betændelseshæmmende aktivitet”.

En række forsøg er udført hos Danmarks Jordbrugsforskning, Aarslev, nu Aarhus Universitet, Aarslev. Fra disse forsøg ved vi at hyben hjælper til leddenes bevægelighed, styrker vores immunforsvar og modvirker træthed.

Det er især nogle af de mange buskroser, der sætter hyben, men enkelte af de almindelige haveroser kan også sætte hyben, hvis man undlader at klippe de visne blomster af, men vil man prioritere hyben højt til husholdnings- og sundhedsfremmende brug, skal man vælge buskroser med mange hyben af en god størrelse. Det er arter som hunderose – Rosa canina, blågrøn rose – Rosa dumalis, klitrose – Rosa pimpinellifolia, bjergrose – Rosa pendulina og spansk hybenrose – Rosa villosa. Den sidste har indtil nu ikke været særlig almindelig i produktion, men sorten ’Rovilsa’ er nu under opformering.

Hunderosens hyben har et meget stort indhold af vitaminer og sunde stoffer, og de har en hård skal, og kan derfor maskinhøstes og efterfølgende fryses ned, hvorefter de tages frem over hele året, så der kan fremstilles hybenpulver og andre sundhedsfremmende produkter af dem. Derfor anvendes den i stort omfang i erhvervsavl.

Klitrose har i modsætning til de øvrige sorte hyben, og skallen er blød. De er velegnede til kryddersnaps og kan bruges til syltetøj og marmelade.

Adresse 
Orangeriet Nandina
Hobrovej 210
9520 Skørping
Kontaktperson 
Jan Ravnkilde
24983575

Tilmelding ikke nødvendig