Gå til hovedindhold
Foto: Frauke Reither, Pixabay
Artikel for alle

Bierne sværmer om forårsblomsterne

Jo flere blomster, du krydrer din have med, jo bedre muligheder giver du bierne for at få en god start, og for at du senere får en vellykket bestøvning og høst af frugt og frø i din have.
Jeanette Roust Thysen , redigeret af Rie Birk Lauridsen. - 

Endelig er foråret kommet, og nu springer haven for alvor i blomst. Fylder du din have med blomster, så er det ikke alene en fryd for øjet. En stor blomsterrigdom i forårshaven er også med til at gøre din have attraktiv for bier. Ved at give bierne en blomsterrig modtagelse i haven er du samtidig med til at sikre dig en god høst af frugt, bær og frø senere på året.

Bier er nemlig glade for at opholde sig i haver med masser af blomster. Og det er værd at kræse for de små, som er effektive og livsnødvendige bestøvere af en stor del af havens træer, buske og blomster.

Bier elsker bunker af blomster

Langstrakt blomstring fra det tidlige forår og frem til frost er en af de egenskaber, som de fleste af os haveejere værdsætter højt i haven. En vedvarende blomsterforsyning er samtidig en af de afgørende livsbetingelser for at sikre føde til havens bier. 

Humlebierne flyver allerede i marts-april og er blandt havens tidligste bestøvere. Samtidig er de ret robuste i et koldt forår med vekslende vejrforhold. Honningbierne er derimod først aktive, når temperaturen er oppe på 15 grader og deflyver ikke i det fugtige og blæsende vejr, som foråret ofte byder på under danske himmelstrøg.

Bier har brug for stabile fødekilder hele tiden, og derfor er det vigtigt at fylde haven med blomster hele sæsonen. Kun få dages manglende fødekilder i form af blomster kan være fatal, især for humlebierne, der ikke har de samme fødevarelagre, som honningbien har.

Planlæg blomstringen

Ved at planlægge blomstringen i din have, så der hele tiden kommer nye blomster fra marts til efterårets frost, kan du slå to fluer med ét smæk, nemlig løbende at skabe nye blomstrende oplevelser både til glæde for øjet og for biernes løbende fødevareforsyning. Tænk både i blomster fra løg, stauder, buske og træer.

Jeg er selv én af dem, der elsker, når den ene blomsteroplevelse afløser den anden, samtidig med at bierne summer lystigt omkring i haven fra det tidlige forår, frem til bierne går i hi for vinteren.

I min forhave starter blomstringen med et tæppe af krokus, der tidligt på året står i fuldt flor og både tiltrækker blikket og en sværm af ihærdige bier. Bierne flyver og vandrer lystigt fra blomst til blomst - rundt mellem de hvide, blå og bolsjestribede krokus. Krokussene er sprængfyldt med orangefarvet pollen, så bierne får store tunge "bukser" og pelsen fyldt med pollen lige til at bringe hjem til boet. 

Senere afløser narcisser, tulipaner og kejserkroner blomstringen og skaber både farve og føde i forhavebedet, indtil stauderne tager over. Bedet flankeres af to rækker af paradisæbletræer, der blomstrer i maj, indtil blomstrende stauder, buske og sommerblomster sikrer blomsterforsyningen senere gennem sommeren.

Krydr haven med krukkeblomster

Mangler du blomster i din have, kan du hurtigt skabe små blomstrende og bivenlige oaser ved at fylde nogle store krukker med blomstrende planter og buske. Her til foråret kan du blandt andet få stor glæde af de viltre og vidunderlige vårlyng, som bliver flittigt besøgt af jordhumlen. 

Vårlyng har ikke tidligere været en fast aktør i min egen have eller på de plantelister, jeg laver gennem mit arbejde som havearkitekt. Det vil sige indtil i år, hvor jeg fik tre store lyserøde vårlyng i femliters krukker foræret, som både bierne og jeg har forelsket os i. Det er en smuk og hårdfør stedsegrøn plante med en langstrakt blomstring lige fra marts til maj. Her kan en plante fylde en hel krukke. Samtidig er lyngen grøn året rundt – en fantastisk egenskab med disse lange danske vintre.

Ifølge Biplantekalenderen, som jeg har fået fra Danmarks Biavlerforening, så indeholder vårlyng kun begrænset mængde pollen og nektar. Det har humlebierne imidlertid ikke læst og besøger flittigt lyngplanterne, selvom der også er andre mere lettilgængelige pollenkilder lige om havehjørnet.

En verden af viden

Alle blomster er nemlig ikke lige gode fødekilder for bierne. Både indholdet af nektar og pollen er afgørende for, hvor stort udbytte bierne får af blomsterbesøget.

Vil du - som jeg - finde flere velegnede biplanter til haven i hele blomstringssæsonen, så kan du læse mere på fx www.vildebier.dk. Her er masser af gode råd om bier i haven.

Selv glæder jeg mig til fortsat at udvikle havens blomsterflor, så bierne sværmer videre, og haven summer af liv resten af året.

Annonce