Gå til hovedindhold
- Fotograf: Jesper Carl Corfitzen
Artikel for alle

Blomster på taget

Det er både kønt og effektivt. Et blomstertag opsuger halvdelen af det regnvand, der falder på taget, og fordamper det til luften.
Lulu Jacobsen - 
29. september 2010

Med et blomsterende eller grønt tag på dit hus kan du spare kloakkerne for rigtigt meget vand og derved bidrage til at løse problemerne med oversvømmede huse og veje ved kraftig regn.

Fra et almindeligt parcelhus med et tag på 100 kvadratmeter, løber der 65 tons vand ned i kloakken på et år. Du kan altså spare kloakkerne for over 30 tons vand om året, hvis du skifter dit almindelige tag ud med et blomstertag.

Skifter farve med årstiden

Ud over at være en effektiv regnvandsløsning er et blomstrende tag også et smukt og levende indslag i villakvarteret.

En del af charmen ved et levende tag er, at det skifter farve med årstiderne. De grønne stenurter på taget skifter fx farve til rød, når der ikke er så meget vand. Og er taget beplantet med tørketålende blomsterplanter som fx hvid okseøje, gul snerre, den rosarøde bakkenellike eller den blå liden klokke, så kan det give ekstra liv og farve på taget, når de blomstrer i løbet sommeren.

Holder længe og isolerer mod kulde

Forbavsende nok holder et blomstertag længere end et almindelig tagpaptag

Jorden og planterne beskytter taget mod varmen fra solen. Dette betyder, at blomstertaget kan holde meget længere - ofte mere end dobbelt så lang tid - som et almindeligt tagpaptag, der bliver udsat for solens varme. Blomstertaget isoleret også godt, så du kan spare en del på varmen om vinteren og glæde dig over, at huset ikke bliver en bageovn om sommeren.

Blomstertage fås som præfabrikerede plantemåtter med forskellige arter af mos og stenurter. De kan rulles på taget lidt ligesom rullegræs. Det er også muligt at bruge stenurterne i en blanding med hårdføre blomsterplanter.

Et blomstertag kan lægges på de fleste flade tage og tage med en hældning på op til 30 grader. Få en byggesagkyndig til at vurdere, om dit hus kan bære vægten af planter og jord, før du går i gang.

Derfor skal du lægge et blomstertag:

  • Det sparer kloakken for ca. halvdelen af det vand, der falder på taget.
  • er et flot element i haven.
  • Det isolerer huset, så du sparer på varmen.
  • Det binder støv og forurening og renser derved luften.
  • Det beskytter tagpaptage mod varmepåvirkning fra solen, som ellers kan få tagpappet til at sprække med tiden. Derfor holder et blomstertag ca. 50 år, mens et almindeligt tagpaptag kun holder ca. 15 år.
  • Det er stort set vedligeholdelsesfrit. Tagplanterne kræver minimal pasning, og ukrudt trives dårligt på taget pga. den kraftige udtørring mellem regnskyllene.
Annonce