fbpx Brug kobber og rust i haven | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Have med stor ring af kobber i forgrunden.
Foto: Gusta Clasen
Artikel for alle

Brug kobber og rust i haven

Her får du Haveselskabets tips til, hvordan du bruger de glødende metaller i haven.
Gusta Clasen - 
09. juli 2013

Metaller i glødende, varme farver som kobber og rustent jern er et af havedesignernes foretrukne materialer, men de smukke, glødende metaller kan dog også sagtens bruges i en helt almindelig dansk have.

Giv haven en rusten kant

De orange og rødbrune farver passer overraskende godt til havens grønne planter, og det er både enkelt og relativt billigt at sætte kanter af rustent jern omkring bedene. Det er også muligt at finde præfabrikerede højbede, som får det rigtige rustne look, når de udsættes for vejr og vind.

En anden mulighed er at bruge armeringsjern/rionet, som klatrestativ for klematis, roser eller andre klatreplanter, eller som hegn i haven.

Anvend en solid kvalitet med en tykkelse på minimum seks milimeter, da den bedre holder formen, og husk, at rionettet kun ruster, hvis du vælger den udgave, der ikke er galvaniseret.

Planter med metallook

Det er ikke kun havens materialer, der kan bidrage til det glødende metaliske udtryk i haven. Flere planter har kobber- eller rustfarvet løv, bark eller blomster.

Det gælder bl.a. tibetansk kirsebær, Prunus serrula. Denne kirsebær er et lille bredkronet og flerstammet træ på 5-7 meter i højden. Stammen og de ældre grene får en skinnende bark i farveskalaen fra kobber- til mahogni, som ruller af i papiragtige strimler ligesom hos birk.

Kobberfarvet bark findes ligeledes hos papirbarkløn, Acer griseum, og du kan også finde de rustne, kobber og bronzefarvede nuancer i blomsterne hos visse sorter af haveiris og rustfarvet fingerbøl, Digitalis ferruginea, samt i løvfarverne hos visse sorter af alunrod, Heuchera.

 

 

 
Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.