Gå til hovedindhold
Vandbassin
Design: Amanda Waring og Laura Arison. Foto: Niels Ole Dam
Artikel for alle

Brug vand i haven

Her få du flere gode eksempler på, hvordan du kan bruge vand i haven.
Gusta Clasen og Jesper Carl Corfitzen. Fotos: Niels Ole Dam, Gusta Clasen, Jesper Carl Corfitzen. - 
30. december 2020

Ingen showhaver uden vand – næsten da. Havedesignerne er vilde med at bruge vand i deres haver. Vandet skaber nemlig liv i haven på flere måde. Både i form af den rislende og klukkende lyd, og de smukke spejlinger af planter og himlen i overfladen, men også fordi haven får et rigere dyreliv, når den rummer vand i en eller anden form. Samtidig har vand en næsten magisk tiltrækning og en afstressende virkning på de fleste mennesker.

Du behøver ikke at anlægge en havedam, mindre kan gøre det fx et fuglebad eller et vandbassin. Især vandbassiner af jern er i øjeblikket et hit blandt havedesignerne. De får helt af sig selv en smuk rusten farve, der står godt til planter, især når de har blomster eller blade i røde eller orange farver.

Have med rustent bassin

Her får du 4 andre gode eksempler på, hvordan havedesignerne ved Hampton Court Palace Flower Show anvendte forskellige typer af vandelementer  i haven. Så smukt kan det gøres! Klik på billedet for at se dem i større størrelse.

Det klukkede, rislede, piblede og dryppede også overalt ved den store haveudstilling Chelsea Flowershow 2013 i London. Havedesignerne er nemlig vilde med at bruge vand i haven.

Køligt vand og varme farver

I den anerkendte havedesigner Joe Swifts showhave ved Chelsea Flowershow 2013 løber vandet i et uendeligt kredsløb, og lyden af det rislende vand skaber en næsten meditativ stemning. Se fotoet herunder. Det er et smukt eksempel på en moderne drømmehave i et stramt design og med få farver. Her er der spillet på kontrasten mellem det kolde, rislende vand, og de varme, rødbrune farver i kobberet, cedertræet og planternes orange blomster.


Fotograf: Jesper Carl Corfitzen.

 

Fuglebad med kvidder

Vand i alle former tiltrækker en mangfoldighed af dyr og insekter. I en lille have kan det være vanskeligt at etablere bassiner eller springvand, men man kan næsten altid få plads til et fuglebad.

Fuglebadet herunder med en hel flok kvidrende bronzefugle på kanten bidrager til at gøre haven levende i mere end én forstand, og fungerer samtidig som en skulptur i haven. Skålen er 80 cm i diameter og dermed stor nok til, at sollyset kan kaste spejlreflekser fra vandoverfladen, og vanddybden er så lav, at fuglene kan tage et bad.

Fotograf: Jesper Carl Corfitzen.

Minivandfald

Både vand og vild natur er blandt de superhotte tendenser i haven. Her ses et fint eksempel på, hvordan man kan anlægge et lille, naturinspireret kildevæld i haven. Vandet falder fra knap et meters højde, rammer stenene i bunden og springer videre ud til siderne. Det skaber et frodigt og fugtigt miljø med grønne planter og forskellige mosser og lavarter, der helt af sig selv breder på stenene og giver en fin patina.


Fotograf: Jesper Carl Corfitzen.

Annonce