Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Danmarks vilde haver

I samarbejde med WWF Verdensnaturfonden har Haveselskabet sat fokus på Danmarks vilde haver -og laver vilde eksperimenter i 60 udvalgte haver.

Øget interesse for de vilde haver

I foråret efterlyste Haveselskabet og WWF haveejere, der kunne tænke sig at være med i et eksperment, der skulle vise, hvad der sker, når man gør sin have mere vild. Vi fik over 1200 tilmeldinger og blandt dem blev der udvalgt 60 haver fordelt over  hele landet. 

Hver region bliver tildelt forskellige forsøg de skal have særligt fokus på – de forskellige forsøg skaber bedre betingelser for enten biller, sommerfugle, padder, fugle etc. Eksperimenterne spændte lige fra at lukke øjnene for mos og kløver og lade græsplænen gro vildt til at sætte flagermuskasser op til gavn for trængte flagermus.  

De udvalte haver fik tilsendt en logbog med beskrivelse af forskellige små eksperimenter, som de skulle udføre. Alle haverne skulle prøve at lade et hjørne af græspænen stå uslået i de små 3 måneder forsøget varede.  Ultimo august skulle haveejerne indsende deres logbøger og nu er eksperterne gået igang med at finde ud af, hvad der så er sket med haverne. Første konklusion er klar - det er tydeligt at der sker noget for dyrelivet, når man lader et område af græsplænen stå urørt. Inden årest udgang er vi klar med de overordnede konklusioner. Tilmeld dig evt. Haveselskabets nyhedsbrev, så får du yderligere informationer, når resultaterne er klar. Tilmeld dig her.

 

Danmarks Vilde Haver - kan du læse mere om projektet. 

 

Bag om projektet

Naturen er ikke den samme, som dengang far var dreng. Det er den ikke fordi, der generelt mangler vild natur i Danmark, hvor dyr og planter har plads til at leve. Men hvad ville der ske, hvis danskerne dedikerede noget af deres have til vildere natur?  Det vil WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet finde ud af i det nye eksperiment Danmarks Vilde Haver, hvor danskerne skal hjælpe de trængte insekter, sommerfugle og andre dyr, ved at gøre deres have til et lidt vildere - og dermed bedre hjem for kriblende, krablende dyr og syngende fugle. 

Der findes omkring 1.200.000 huse i Danmark og i omegnen af 230.000 sommerhuse og kolonihaver, så der nok haver at begynde med.  

Studievært og journalist Felix Smith og haveekspert og hverdagsaktivist Signe Wenneberg har bakket op om idéen, og er en del af eksperimentet Danmarks Vilde Haver. De er nemlig begge to store haveentusiaster, som gerne vil gøre mere for, at deres haver bliver vildere og fulde af liv. 

- I disse tider, hvor vi skal stå sammen på afstand, er naturen et af de vigtigste steder til at få frisk luft og ny energi. Og for rigtig mange danskere er den nærmeste natur jo den, de kan gå ud og få i haven. Så nu håber jeg, at en masse familier vil være med i eksperimentet, så vi sammen kan gøre naturen vild og god, og på den måde måske give noget tilbage for alle de gode ting, som naturen gør for os, siger Felix Smith, der selv skal i gang med flere af forsøgene i sin egen have.  

Foto: Ann Malmgren

Vilde haver kan måske hjælpe skrantende dansk biodiversitet 
Af den vilde natur i Danmark er kun omkring 8 % beskyttet og kun 1 % af Danmarks skovareal er urørt. Og netop den begrænsede plads til natur presser biodiversiteten, der herhjemme holder dyr, planter og grundvandet i balance. 15 % af arterne er i tilbagegang og ifølge den nye rødliste over truede arter i Danmark fra 2019, som Aarhus Universitet står bag, er danske arter blevet mere truede over de seneste 10 år, blandt andet fordi arterne mister deres oprindelige levesteder.  

Det får nu WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet til at opfordre danskerne til at dedikere noget af haven til vildere natur ved for eksempel at introducere nye planter, etablere vandhuller eller gamle kævler, som mangler ude i den vilde natur.  

– Biodiversiteten i den danske natur er truet. Det er et faktum, vi alle må se i øjnene, og en udvikling vi alle må tage ansvar for at hjælpe med at vende. Danmarks 1,7 millioner haveejere kan gøre en enorm forskel – meget større end de fleste sikkert selv tror. Derfor appellerer vi i Haveselskabet sammen med WWF Verdensnaturfonden til, at alle haveejere kommer på banen og gør, hvad de kan, for at sikre og bevare vores dyrebare, danske natur, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet

- Vilde dyr og planter færdes frit uden at tænke over, hvornår de er i naturen, og hvornår de er i en families have. Men desværre ordner vi i dag vores haver så meget, at vi kommer til at ødelægge dyrenes levesteder, og det går hårdt ud over naturen og biodiversiteten i Danmark. Vi håber, at rigtig mange danskere har lyst til at hjælpe de trængte insekter, sommerfugle og smådyr ved at gøre deres have lidt vildere. Jeg kan love, at en vild have giver masser af storslåede oplevelser lige udenfor vinduet, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg. 

70 % af danskerne ved ikke, hvad biodiversitet er, viser en undersøgelse fra sidste år fra EU Barometer, og WWF Verdensnaturfonden håber, at eksperimentet kan være med til at øge danskernes interesse for biodiversitet. 

Og man behøver netop ikke give slip på hele sin have eller sløjfe alle bede for at give plads til naturen. Bare et hjørne af haven, hvor de visne blade får lov at ligge og ukrudtet kan stå, er et stort skridt i den rigtige retning, fortæller faglig rådgiver i Haveselskabet Rie Birk Lauridsen.

– Man kan også sagtens have roser og pæne stauder i en insektvenlig have. Men man skal undlade at sprøjte mod skadelige insekter. I stedet kan man hænge flere fuglekasser op og lade fuglene tage de bladlus, der måtte komme i roserne og møl der angriber vores frugttræer. I det hele taget gælder det om at lade naturen gøre alt det, den selv kan, siger hun.

At dyrke sin have med omtanke for naturen er en af Haveselskabets grundværdier. De seneste år har foreningen derfor sat stadig mere fokus på at tænke biodiversitet ind i den enkelte have og blandt andet udviklet et insektmærke, der gør det nemmere for haveejere at se, hvilke planter der er rige på pollen og nektar. Og insektvenlige planter er en af de ting, haveejere fra hele landet henvender sig til Haveselskabets rådgivning med spørgsmål om, fortæller Rie Birk Lauridsen.

 

Fakta om Danmarks Vilde Haver 

  • WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet har fundet  60 familier til eksperimentet (ud fra 1200 tilmeldte)

  • Det er deltagere fra hele Danmark, inddelt i regionerne Nordjylland, Midtjylland, Syd- og Sønderjylland, Fyn, Sjælland og øerne samt Storkøbenhavn.  

  • Alle deltagere har modtaget et start-kit med frøblandinger, haveguides, spirepotter og logbog til eksperimentet. 

  • Alle deltagere har deltaget i opstartsmøder med WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet  - hvor de er blevet briefet af biolog  Thor Hjarsen fra WWF og hortonom Rie Birk Lauridsen. 

  • Eksperimentet løb fra maj til august.  

  • Resultater fra Danmarks Vilde Haver bliver præsenteret ultimo 2020

Annonce