Gå til hovedindhold
Foto: Pxhere.com
Foto: Pxhere.com
Artikel for alle

Fem fuglevenlige buske

Her får du fem gode buske til den fuglevenlige have.
Laila Sølager - 
20. september 2007

Du kan naturligvis hænge redekasser op over hele haven og fodre hele året for at få et livligt fugleliv. Men du kan også lade fuglene arbejde for føden ved at plante buske og træer, der giver mange bær.

Det er virkeligt noget, der lokker fuglene til, og samtidigt er det godt for efterårets havebillede at se de grønne bær blive modne og lyse op med røde, gule eller sorte farver.

Her får du fem buske med bær til den fuglevenlige have:

1) Glans-cotoneaster

Nogle af de bedste buske findes i slægten Cotoneaster. Der er et utal af arter, som næsten alle sætter bær på denne tid. Flere af dem er høje buske med en elegant vækst, der egner sig fortrinligt som det høje indslag både i staudebede og blandede busketter. 

Glans-cotoneaster, Cotoneaster lucidus, har sorte bær. Busken bliver omkring 2-3 meter høj og er meget nøjsom og hårdfør. Derfor er den velegnet som rand i havens yderkant og i bede med blandede buske, hvor den skiller sig ud med de glødende efterårsfarver før løvfald.

Glans cotoneaster. Foto: Laila Sølager

2) Rynket cotoneaster

Rynket cotoneaster, Cotoneaster bullatus har røde bær og store dybgrønne blade. Busken har en let og åben vækst, der gør den velegnet som enkeltstående busk i staudebedet eller med et enkelt bunddække under sig.

Bliver op til 3 meter høj og har hængende topskud, der giver busken et graciøst udseende. Meget hårdfør og tåler en del vind.

Rynket cotoneaster. Foto: Laila Sølager

3) Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis bliver kun omkring en meter høj og bred. De mange bær er knaldrøde og bliver siddende længe på busken. Muligvis fordi det ikke er fuglenes yndlingsspise, men når vi kommer hen på vinteren, er der rift om bærrene. Meget hårdfør, tåler skygge og blæsevejr.

Cotoneaster horizontalis. Foto: Laila Sølager

4) Laurbærkirsebær

Også blandt de stedsegrønne bladplanter er der gode bær at hente. Laurbærkirsebær, Prunus lourocerasus er meget smuk med sine aflange dybgrønne blade, hvide blomster i juni og sorte bær her i efteråret.

Der findes mange sorter af laurbærkirsebær, så man kan få alt i højder fra 1 meter og op til 3-4 meter. De storbladede sorter giver kun sjældent blomster og bær. Alle laurbærkirsebær trives rigtig godt på lerjord, men foretrækker læ og lidt skygge især om vinteren.

Laurbærkirsebær. Foto: Laila Sølager

5) Malus sargentii

En af fuglenes yndlingsspiser er bærrene på buskformen af paradisæbler, Malus sargentii. De små røde bær sidder i klaser, og de er noget af det første fuglene henter på denne tid. Sargents æble, som busken også kaldes, bliver 1,5-3 meter høj og trives på alle jordtyper.

Tåler meget vind, endda med havgus - og er meget hårdfør. Bruges både som enkeltstående busk og som ingrediens i blandede læhegn om haver og marker.

Malus sargentii. Foto: Laila Sølager

Få masser af inspiration

I magasinet HAVEN kan du læse om nye tendenser, spændende haver, beddesign - og sjove "gør det selv" projekter. HAVEN udkommer 10 gange om året.