Gå til hovedindhold
Artikel for alle

I januar starter haven indendørs

I januar er der ikke meget arbejde, der presser på ude i haven. Lidt beskæring og indsamling til komposten. Her foregår de vigtige ting indenfor - bestille frø og de tidlige kartofler til den kommende sæson,
03. januar 2022

Afhængigt af vejret kan jeg beskære frugttræer og buske, og det fortsætter jeg med de næste par måneder. Jeg ved, det er allerbedst om sommeren, men det når jeg sjældent. Stenfrugttræerne venter dog, til de er i vækst. Frugtbuske som solbær og blåbær beskæres også efter behov. Jeg kan også fortsat samles materiale til kompostering.

Bede og drivhus
I køkkenhaven kan jeg høste porrer, forskellige kål og gulerødder til det daglige forbrug, og i frostfrie perioder kan jeg måske finde på at så spinat under plast. I drivhuset er der mange overvintrende planter enten i potter eller i drivhusjorden, som kræver en smule pasning. Der skal dækkes med fiberdug i tilfælde af meget frost, og omvendt skal der luftes ud i milde perioder, så luftfugtigheden ikke bliver for høj.  

Tid til at bestille frø og læggekartofler
Det er nu jeg bestiller de tidligste læggekartofler. Sene sorter har jeg ofte selv kunnet gemme til at lægge om foråret, men de tidlige sorter kan jeg ikke opbevare køligt nok, til at de kan holde sig så længe. Jeg bestiller i webbutikker, som har et større udvalg end planteskolerne (og bliver ofte fristet til at prøve et ny sort), og gør det tilpas tidligt, så jeg ikke risikerer, at noget bliver udsolgt. 
       Ud på efteråret har frøfirmaerne ofte udsalg på frø, som ikke er blevet solgt i løbet af året, men jeg venter med at bestille de første frø til starten af december for at få så friske frø som muligt. I forvejen har jeg endnu mange forskellige frøsorter fra de tidligere år, men nogle har erfaringsmæssigt en kort holdbarhed. Her laver jeg spireprøver så jeg kan nå at bestille nye hvis det er nødvendigt. 

Ro på!
Efter jul begynder det så at krible i fingrene for at putte nogle frø i potter, men mange års erfaringer har vist mig, at det ofte giver bagslag at starte for tidligt. I min digitale havejournal kan jeg se, hvornår jeg har sået de tidligere år, hvad der kan hjælpe til at styre trangen, så jeg ikke kommer for godt i gang. Men senest omkring midten af januar sår jeg chili og peber (hvor udviklingstiden er relativt lang) som det første. Alt dette foregår i mit “planterum”, der har alt, hvad havehjertet måtte begære af planteborde, termostatstyrede spirekasser, led plante-lys, samt plads til både potter, bakker og flere spande hjemmelavet så- og plantejord.  

Rette kombination af lys og varme
Når man forkultiverer planter indendørs om vinteren, er det vigtigt, at både frø og småplanterne får den rigtige kombination af lys og varme for at kunne udvikles optimalt. For lav temperatur kan (for eksempelvis hos chili) betyde for dårlig spiring eller vækst, mens en højere temperatur med for lidt lys giver ranglede planter. Derfor starter jeg ofte forkultiveringen, så jeg bedre kan styre begge dele. Det sker i spirekasserne, hvor temperaturen kan indstilles til det optimale, og hvor de er placeret længst fra vinduet så eventuelle solstråler ikke kommer til at brænde småplanterne af inde i kassen.  
      Selv om de fleste afgrøder nemt spirer ved en almindelig stuetemperatur, er det min erfaring, at mange sorter med måske lidt ældre frø spirer bedre, hvis temperaturen sættes lidt højere. Plantelyset sættes med en timer til 18 timer i døgnet, og pærerne hænger sådan, at afstanden til spirerne kan ændres, efterhånden som de vokser. 

Efter fremspiringen og den første vækst, har de fleste planter brug for en noget lavere temperatur og lidt mere lys for ikke at blive ranglede. Derfor flytter jeg dem til et bord foran vinduet, hvor det noget sparsomme dagslys suppleres med plantelys over potterne.
      Uanset hvor lidt der kommer fra vinduet, synes jeg, at planterne trives bedst, når de får lidt dagslys frem for udelukkende LED-lys. Planterummet holdes ved en temperatur omkring 18-20°, men indimellem kan det alligevel blive for varmt, hvis solen står direkte på. Jeg lægger ofte et termometer ved planterne, og hvis det viser for meget, sættes vinduet på klem selv her i januar. 

Masser af udstyr til forkultiveringen
Jeg har et rigt udvalg af forkultiveringsudstyr, lige fra gamle kødbakker og anden emballage til små potter, pluggbokse, rootrainers og ruminddelte såbakker i alle mulige størrelser. Nogle frø sås flere ad gangen i samme beholder for senere at blive priklet ud enkeltvis i potter, mens andet sås individuelt og vokser i det samme, lige indtil udplantningen. Flere afgrøder bliver løbende ompottet til noget lidt større, efterhånden som rødderne fylder potten ud - især chili, tomat og ofte de første kål har glæde af ikke at begynde livet i en for stor potte. Ovenikøbet kan de plantes lidt dybere hver gang, hvis de har tendens til at blive lidt ranglede. 

 

Annonce