Gå til hovedindhold
Mammuttræ i Danmark
Ved jorden måler Jørgen Bech-Andersens mammuttræ omkring to meter i diameter.
Artikel for alle

Jørgens kærlighed til sit mammuttræ

Mangeårigt medlem Jørgen Bech-Andersen er ikke så lidt stolt af det mammuttræ, der vokser i hans have i Holte. Det, der i 1968 blot var et par kogler, han havde med hjem fra USA og plantede for sjov, er i dag en over 20 meter høj kæmpe.
TEKST: HAVENS REDAKTION. FOTO: THOMAS WASS EVALDSEN - 
28. december 2020

Den måler omkring to meter i diameter nu, højden har jeg ikke helt styr på, men sidst jeg målte den for nogle år siden, var det cirka 22-23 meter,« fortæller den 88-årige tidligere lektor i plantesygdomme Jørgen Bech-Andersen om sit enorme mammuttræ, Sequoiadendron giganteum. Og hvordan er sådan et træ så begyndt at vokse i en have i Holte?

Kogler med hjem i kufferten

Det var et længere studieophold i USA i slutningen af 1960’erne, der gjorde, at Jørgen Bech-Andersen fik øjnene op for denne kæmpe. For at prøve at dyrke mammuttræet selv samlede han nogle kogler og købte også nogle frø, som han tog med hjem til Danmark for at gøre forsøget. »Jeg stak frøene ud af koglerne og plantede dem i potter med jord. Efter nogen tid stak der pludselig tre spirer op, og dem plantede jeg over i hver sin urtepotte. En blev ædt af hunden, en fik svampesygdommen rodbrand – også kaldet “sorte ben” – den tredje plantede jeg ud på skråningen i vores have,« fortæller Jørgen Bech-Andersen. Da mammuttræet her ville få konkurrence fra andre træer, forventede han ikke, at det ville blive så stort. »Jeg har ikke gjort noget særligt for det, bare ladet det stå og vokse,« fortæller han.

Sin begejstring over mammuttræet delte han med Havens læsere i en artikel kort tid efter sin hjemkomst, og i dag er træet cirka 50 år og fortjener at blive vist frem på Haveselskabet.dk i fuld figur.

Kort om mammuttræ 

Højde og omfang: Det er stort! I USA er der målt træer på over 100 m. I Danmark kan de blive ca. 35 m. 

Nåle, bark og kogler: Nålene er skælagtige, sylformede og stikkende. Den rødbrune bark er blød og svampet og kan blive op til 50 cm tyk, hvilket er et godt værn mod skovbrande, som træet kan være udsat for i nogle lande. Koglerne er fem til otte cm. Først er de grønne, men efter andet år modner de og bliver brune. De kan sidde på træet i adskillige år. 

Blomstring: Mammuttræet blomstrer tidligt om foråret med en lille (fem mm), gullig hanblomst og en grøn hunblomst, der nærmest ligner en cylinderkogle – ca. to cm. Træet er stedsegrønt. 

Trivsel: Tåler ikke så godt at stå i skygge eller at få konkurrence af andre planter.

Annonce