Gå til hovedindhold
Klatrerosen 'Westerland'
Klatrerosen 'Westerland' forskønner plankeværket. Foto: Nina Ewald
Artikel for alle

Klatreplanter til plankeværket

Her får du fem gode bud på planter, der kan gøre plankeværket kønnere.
Nina Ewald - 
27. februar 2015

Et nøgent plankeværk bliver så meget kønnere, hvis du planter noget grønt op ad det. Du kan bruge alle mulige slags planter – træer, buske, klatreplanter, stauder og sommerblomster, når blot forholdene passer med planternes vækstkrav.

Det mest oplagte er at plante klatre- og slyngplanter, som hurtigt vil dække hegnet. Her får du fem gode bud på, hvilke planter du kan vælge til dit hegn.

1) Vedbend

Tilsyneladende en massiv, grøn væg, dækket af stedsegrøn vedbend Hedera helix. Men indenunder gemmer sig et rionet. En ræk tamarisktræer, Tamarix, der flugter forkanten får det til at se ud, som om de er stolper i konstruktionen.

Almindelig vedbend, Hedera helix er stedsegrøn. Den er fuldt hårdfør og trives i veldrænet jord og sol/halvskygge. 

Vedbend

2) Klematis

Klematis Clematis og andre klatreplanter får optimale voksevilkår op ad et rionet. Her er det den dejlige ‘Blekitney Aniol’ – nogle kender den også som ‘Blue Angel’.

Klematis Clematis – fuldt hårdfør, trives i fugtig jord og sol/halvskygge. Løvfældende.

Klematis

3) Pære og vin

Du kan også klæde hegnet på med spiselige planter, som her et espalieret pæretræ og en vindrue. Det er en fin måde at udnytte pladsen optimalt i en lille have.

Espalieret pære og vin

4) Klatrehortensia

Her er det klatrehortensia, Hydrangea anomala subsp. Petiolaris, der gør plankeværket grønt. De er plantet lige inden for hegnet og foran plankeværket er anlagt et bed med duftende lavendler. 

Klatrehortensia får hvid blomster og er fuldt hårdfør. Den trives i veldrænet/fugtig jord og sol/halvskygge.

Klatrehortensia og lavendel

5) Klatrerose

Selv om et raftehegn er kønt i sig selv, giver det ekstra liv med grønt omkring. Her er det rosen ’Westerland’ og fine klippede buksbom.

Klatrerosers hårdførhed afhænger af sorten. Nogle sorter er fuldt hårdføre, mens andre behøver vinterdækning. Roser trives i fugtig jord og sol/halvskygge.

Læs mere

Du kan læse meget mere om, hvordan du klæder hegnet på med grønt og blomster i det store tema ”Liv i hegnet” i Haveselskabets magasin HAVEN marts 2015. 

Du får Haveselskabets magasin HAVEN ved at melde dig ind i Haveselskabet. Vores magasin fås ikke i løssalg i butikkerne.

Klatrerosen Westerland

 
Annonce