Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Køb af frø i England efter Brexit

Efter at Storbritannien er trådt ud af EU, er der kommet nye regler for import af planter og plantedele, herunder frø. Læs her, hvilke regler der gælder, når du vil importere frø og planter.
Louise Møller - 
12. februar 2021

Der er mange danske haveejere, der hvert år køber frø hos engelske frøfirmaer. Men efter at Storbritannien ikke længere er en del af EU, betragtes det nu som et tredjeverdensland, og det har stor indflydelse på vores import af frø og planter. 

EU har fælles importregler. Alle planter, der kommer ind over grænserne til EU skal overholde de samme krav uanset hvilket EU-land, de kommer til, så importerede planter fra tredjelande overholder en række krav til plantesundhed. 
Alle planter, plantedele og frø, der importeres til EU, skal ledsages af et plantesundhedscertifikat. Dette gælder nu også for import fra Storbritannien, efter at de ikke længere er en del af EU. Sundhedscertifikatet udstedes af myndighederne i det land, som varen eksporteres fra. Et sådant certifikat koster penge at få lavet og vil næppe kunne betale sig for den private haveejer, som køber relativt små mængder.  

Moms, told og importgebyr

Udover plantesundhedscertifikatet kan der være yderligere udgifter til moms, told og importafgift. Varens værdi afhænger af, hvad der skal betales.

Varens værdi 
Under 80 kr.: Du skal hverken betale moms, told eller importgebyr
80-1.150 kr.: Du skal betale moms og importgebyr
Over 1.150 kr.: Du skal betale moms, told og importgebyr

Kilde: PostNord, februar 2021.

De nye regler har betydet, at størstedelen af de engelske frøfirmaer har stoppet deres salg uden for Storbritannien, fordi omkostningerne bliver for store.  

Vil du købe planter med hjem fra ferien?

Rejser inden for EU
Du må gerne tage planter og frø med hjem fra et land i EU, hvis du køber dem på en planteskole, i et havecenter eller en anden detailhandel. Alle lande i EU har nemlig præcis de samme krav og regler for produktion af planter. Alle planteproducenter, planteskoler og gartnerier i EU er registrerede hos det pågældende lands plantesundhedsmyndighed – i Danmark Landbrugsstyrelsen. Sundhedsmyndigheden foretager kontrol på virksomhederne og ser, at de overholder plantesundhedskravene.

Planter, der er produceret af virksomheder, som lever op til regler og krav, har et plantepas, som følger hvert parti af planter fra planteproducenterne til detailledet. Når det gælder frø, er der kun krav om plantepas for visse arter.
Det er også lovligt at tage planter, stiklinger og frø med hjem fra private haver og fra naturen med mindre, der er tale om invasive arter eller arter, som er truet af udryddelse. MEN Landbrugsstyrelsen anbefaler, at du lader være for ikke at risikere, at du uforvarende kommer til at hente en alvorlig skadegører til Danmark.

Rejser uden for EU 
Det er også tilladt at tage planter, plantedele fx stiklinger, frø og frugter med hjem fra lande udenfor EU. Men de SKAL ledsages af er plantesundhedscertifikat, som udstedes af myndighederne i det pågældende land. Frugter af banan, ananas, durian, kokosnød og dadel er dog undtaget. 

Læs de specifikke regler på lbst.dk.   
 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.