Gå til hovedindhold
Spirer
Artikel for alle

Minikøkkenhaven i marts

Bedene står endnu ret vintertomme, kun i Bed4 titter lidt grønt op i form af spinatspirer. Der skal forkultiveres radiser, vinterporrer, broccoli, blomkål og spidskål samt lægges lidt kompost ud.
08. marts 2022

Peters minikøkkenhave i 4 bede – primo marts

Så blev det marts i minikøkkenhaven, og jeg har allerede måttet revidere min bedplan. Bedene står endnu ret vintertomme, kun i Bed4 titter lidt grønt op i form af spinatspirer. Der skal forkultiveres radiser, vinterporrer, broccoli, blomkål og spidskål samt lægges lidt kompost ud.

Det skal der dyrkes i de fire bede
Som det ses, er der allerede ændret i forhold til min oprindelige plan. Efter en snak i køkkenet om, hvad det egentlig er, vi godt vil spise, har jeg droppet bladbede som efterafgrøde i Bed4 og erstattet den med cikoriesalat ’Sugar Loaf’. Min reviderede plan for de enkelte bede ser nu således ud:

Bed 1 Forskellige kål som blomkål, broccoli, spidskål, palmekål
Bed 2 Salat - gulerod - vinterporre 
Bed 3 Tidlige kartofler - stangbønne - salat - agurk - courgette
Bed 4 Spinat - persille - ærter - rødbeder -cikoriesalat – spinat 

Selv en lille køkkenhave kan have brug for en såplan
Selv om minikøkkenhaven kun er på godt 6 m2, kommer den i løbet af sæsonen til at huse over 20 forskellige afgrøder, hvor de allerfleste bliver forkultiveret. Nogle starter tilværelsen indendørs i varmen, flere uger før man ville kunne så direkte - andre forkultiveres for at have veludviklede planter, som kan komme i jorden, lige så snart arealet er ledigt efter den første afgrøde. Det giver en hel del såninger at holde styr på, således at man får sået på det rigtige tidspunkt. Det kræver selvfølgelig en såplan, og den kommer her.

Foreløbig såplan for minikøkkenhaven:
Forkultiveres i potter (F) Sås direkte i jorden (S)

Februar: (kan stadig nås i marts)
Salat ‘Little Gem’, ‘Gustav’s Salad’, ‘Briweri’ (F)
Spinat ‘Monnopa’ (S)
Kruspersille ‘Moss Curled’ (F)
Kartofler ‘Hamlet’ forspires

 Marts:
Spidskål ‘Piccolima’ (F)
Blomkål ‘Igloo’ (F)
Broccoli ‘Hirzia’ (F)
Radiser ‘Marike’ og ‘Rudi’ (F)
Vinterporrer ‘Blauwgrüner Winter’ (F)

April:
Gulerødder ‘Nantes’, ‘Nantes 2’ og ‘Nantaise‘(S)
Ærter ‘Hurst Green Shaft’ (S/F)
Rødbeder ‘Boro’ (F)

Maj:
Stangbønner ‘Cobra’ (F)
Courgette ‘Atena Polka’ (F)
Frilandsagurk ‘Silor’ F1 og ’La Diva’F1 (F)
Salat ‘Little Gem’ (F)

Juni:
Aspargesbroccoli ‘Santee’ F1 (F)
Blomkål ‘Amazing’ (F)
Palmekål ‘Nero di Toscana’ (F)

Juli:
Cikorie ‘Sugar Loaf’ (F)

August
Spinat ‘Giant Winter’ (S)
Salat ‘Winter Density’ (F)

Bed1 får kompost og Bed2 får plastik over.
Bed1 får kompost og Bed2 får plastik over.

Bed1 og Bed2 – planen er ændret
Som det så ofte sker, er planen allerede nu blevet ændret: oprindelig skulle denne kombination med porre og gulerødder have været i Bed1, lige indtil jeg opdagede, at her havde der været kål sidste år. Kål medvirker til at opformere visse nematoder (mikroskopiske rundorme) i jorden, og sådanne nematoder kan føre til, at man får forgrenede gulerødder. Derfor er det en dårlig idé at dyrke gulerødder efter kål, så gulerødderne er blevet flyttet. 

Bed1 bliver nu undtagelsesvis kålbed for andet år i træk, hvor der foreløbig blot skal tilføres nogle centimeter kompost. Først i marts skal bedets blomkål, broccoli og spidskål sås inde i vindueskarmen, men de skal ikke udplantes før engang i april. 


Salatspirer er på vej i såbakken

Bed2 med salat, gulerødder og vinterporrer
I Bed2 er det så nu min plan, at der skal dyrkes salat, gulerødder og vinterporrer. Foreløbig er der blot blevet dækket med plastik og markeret syv rækker med ca. 15 cm imellem, hvor salaten skal udplantes i rækkerne 1, 3, 5 og 7 med en afstand på 10-15 cm mellem planterne. De kan nemlig sagtens stå tættere end normalt, når der løbende skal høstes blade frem for fuldtudviklede salathoveder. 

Først salat
Salaten blev sået i starten af februar i en såbakke. De første 3-4 dage stod bakken i nordvinduet i husets koldeste værelse - salat spirer nemlig ikke særlig godt ved temperaturer over 20°. Efter fremspiringen blev de flyttet til et vindue mod syd. De fik dog samtidig plantelys, da mængden af dagslys er alt for lille i februar. Først i marts er der nok naturligt lys i en vindueskarm. 
Når det bliver en smule lunere, skal planterne flyttes til drivhuset i en periode for at vænne sig til udelivet. Selv hvis der skulle komme frost, vil småplanterne sagtens kunne overleve beskyttet under et par lag fiberdug. Om vejret vil, er det planen at udplante salaten i bedet omkring midten af marts.

Siden gulerødder
Den videre plan for Bed2 er, at der i april skal sås tidlige gulerødder i række 2, 4 og 6, og samtidig vil jeg forhåbentlig kunne begynde så småt at høste blade af salatplanterne. Når vi kommer til juni, skal salatrækkerne ryddes for det sidste, og der skal udplantes vinterporrer. Med en rækkeafstand på 15 cm bliver der måske lidt trangt, men rækkerne er lavet med orienteringen nord-syd, for at de forskellige afgrøder ikke skygger så meget for hinanden. 
Bedet får kun et mindre lag kompost her i marts, da salat og gulerødder ikke skal have alt for meget næring - senere vil porrerækkerne få noget ekstra. 

En alternativ bedkombination med gulerødder, løg og radiser
I Bed2 kunne man alternativt dyrke gulerødder og løg. I stedet for salat kunne man udplante forkultiverede radiser i de samme rækker. Radiserne ville kunne høstes i første halvdel af april og erstattes med stikløg eller forkultiverede løg. Nogle har gode erfaringer med, at løgduften holder gulerodsfluen på afstand - hos mig har det aldrig haft nogen effekt, og forskning har vist, at der skal være 5-7 gange så mange rækker løg i forhold til gulerodsrækker for, at man kan være sikker på, at det har en virkning. 


Kartofler står til forspiring i flere lag indenfor.

Kartofler på spring til Bed3
Kartoflerne til Bed3 er i gang med at forspire i vindueskarmen, og i begyndelsen af marts vil jeg forkultivere nogle radiser, som skal udplantes mellem kartoffelrækkerne sidst på måneden. Bedet skal lige nu dækkes med plastik for at hæve jordtemperaturen, så kartoflerne kan sættes tidligt. 


De første spinatspirer titter frem.

Spinaten spirer i Bed4, og planen om bladbede er droppet
Her ved indgangen til marts er minikøkkenhavens bede endnu ret vintertomme. Kun i Bed4 syner det lidt af grønt og forår, hvor spinaten nu er spiret. 
Februar måneds kraftige blæsevejr havde dog rykket så meget i plastoverdækningen, at den ikke længere sad fast hele vejen rundt, hvor det så åbenbart er lykkedes en kat at slippe ind og finde den eneste plet i køkkenhaven med lidt tør jord. Der var nemlig blevet trampet og rodet en del rundt på spinaten. 
Normalt dækker jeg jorden med en eller anden form for net, når jeg har sået noget på friland, for at forhindre områdets katte i at grave i bedet. Når planterne først er kommet godt op, plejer der derimod sjældent at ske de store skader. Her skal spinaten fortsat have plastik over i hvert fald den næste måneds tid - dels som katteværn, og dels selvfølgelig for at hæve temperaturen for at give en hurtigere udvikling og tidligere høst af lidt babyspinat. 

Udtynding og vanding
Når spinatplanterne har fået de første blivende blade, skal der udtyndes til 10-15 cm imellem hver plante. Jorden i bedet er endnu forholdsvis fugtig, men når overfladen begynder at blive lidt tør, skal der vandes, for dette bed står nemlig tæt på nogle store birketræer, som hurtigt kan stjæle det hele når safterne stiger. 

Bed3 og Bed4 under plastik og i baggrunden de tørstige birketræer.
Bed3 og Bed4 under plastik og i baggrunden de tørstige birketræer.

God fornøjelse med din egen minikøkkenhave 

Hilsen Peter

Annonce