Gå til hovedindhold
Påskeklokke
Foto: Lisbeth Hvid
Artikel for alle

Påskeklokke

Påskeklokke holder sig smuk i flere måneder efter afblomstring, da de grønne frøstande bliver siddende og stadig ser dekorative ud.
Lisbeth Hvid - 
28. marts 2022

Påskeklokken, Helleborus orientalis, har en blomsterknop, der ligner en lille klokke, som efterhånden udvikler sig til et lysegrønt, skålformet bæger. Herfra udvikles fem brede blomsterblade og en gul midte af tætsiddende støvdragere og honninggemmer. Blomsten er nikkende og bliver 5–8 cm i diameter.

De store blade er stadig friske og grønne ved juletid, hvor de hos julerose er visnet ned. De har form som indskårne palmeblade og kan let blive 30 cm i diameter. Bladene sidder på 40–50 cm høje stilke og er fint savtakkede. De visner først ned, når næste års blomster har udviklet sig sidst i februar eller begyndelsen af marts.

Blomsterfarven kan variere fra hvid over hvidgrøn, creme og rosa til mørk rød. Desuden findes et stort antal krydsninger i forskellige mellemnuancer med eller uden prikker, med mørke prikker på lys bund og omvendt osv.

Påskeklokke holder sig smuk i flere måneder efter afblomstring, da de grønne frøstande bliver siddende og stadig ser dekorative ud.

Ynder at stå urørt

Påskeklokken trives bedst i halvskygge i god, dybt muldet jord. Den egner sig godt til at vokse under let skyggende træer eller store buske. Hos os står den ved siden af hosta og storkonval, der ligesom påskeklokke er gode bladplanter. Påskeklokke i en bund af hasselurt vil være en anden god og næsten stedsegrøn sammensætning.

Påskeklokke ynder at stå urørt i mange år. Formering kan dog ske ved deling eller ved flytning af frøplanter. I begge tilfælde vil det tage tre år, før planten kommer i blomst.

Hvis påskeklokken plantes i nærheden af sorter med andre farver, kan man ikke være sikker på, at frøplanterne har samme farve som moderplanterne. Det kan omvendt udnyttes til at finde spændende nye krydsninger.

Den hvide påskeklokke kan være svær at opdrive på planteskolerne, men et stort antal Helleborus orientalis-hybrider giver gode muligheder for spændende alternativer.

I familie med julerosen

Påskeklokken skyder op af jorden og begynder at blomstre, når vintergækkerne er ved at takke af. Blomsterne er hvide med et let grønligt skær, der tager til i intensitet, jo længere vi når hen på sæsonen.

Blomstringen varer ved, lige til pinseliljerne blomstrer i maj. Så skifter de farve og bliver lysegrønne, men de beholder den smukke form i flere måneder. Fra midsommer dominerer de store vintergrønne blade.

Påskeklokke er i nær familie med julerose, som den ligner meget. Som navnet siger, blomstrer påskeklokke senere end julerose. Det gør den til en hårdfør og stabil haveplante på vores breddegrader. Den er vildtvoksende fra Grækenland til Kaukasus.

Påskeklokker

Annonce