Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Peters minikøkkenhave medio marts

I midten af marts har jeg gang i kål, radiser og salat, og spinaten spirer frem. Og så eksperimenterer jeg med nye sorter, som det skal blive spændende at følge.
22. marts 2022

Tekst og foto: Peter Norris

Bedoversigt

Bedoverblik:

Bed 1 Forskellige kål som blomkål, broccoli, spidskål, palmekål

Bed 2 Salat - gulerod - vinterporre

Bed 3 Tidlige kartofler - stangbønne - salat - agurk - courgette

Bed 4 Spinat - persille - ærter - rødbeder -cikoriesalat – spinat

Tid til at så kål til en lang sæson til Bed1
Nu er der sået kål: blomkålen ‘Igloo’, broccoli ’Hirzia’ og spidskålen ‘Piccolima’. De skal alle udplantes om en måneds tid i Bed1, hvor det er meningen, at der skal kunne høstes kål fra først på sommeren til juleaften (om alt går vel). Og da det er en minikøkkenhave, har jeg valgt nogle sorter, som måske ikke ligefrem giver minigrøntsager, men som kan sættes tættere end de fleste andre sorter, så man får flere, men mindre hoveder. Jeg har tidligere dyrket noget tilsvarende, men lige præcis disse sorter er også nye for mig, så her bliver jeg sikkert nogle erfaringer rigere.


Kålplanterne er priklet i såbakken.

Kål sås først i potter, og prikles siden over i bakker
De tre slags kål blev sået med 5-10 frø i hver potte. Potterne stod inde ved 20° under vækstlys - her i marts er der dog så meget lys, at jeg også kunne have stillet dem i vindueskarmen. De spirede i løbet af en uges tid, og så snart kimbladene havde foldet sig ud, kunne småplanterne prikles over i hver sin celle i en plantebakke, hvor de skal vokse de næste 4-5 uger. Jeg er i år netop gået over til at bruge disse bakker frem for at forkultivere især kålplanter i enkelte små 6 cm’s-potter, som jeg har gjort tidligere. Bakkerne er nemmere både at flytte rundt med og vande nedefra - og så er de langt mere holdbare end de meget tynde plastikpotter. Jeg har priklet flere planter, end jeg egentlig skal bruge, men især med kål er det godt at lave lidt backup. Småplanter kan gå til eller udvikle sig dårligt af forskellige årsager, og ude i den barske virkelighed i køkkenhaven kan der sagtens komme en snegl forbi.

Kålplanterne holder flyttedag
Derefter kommer kålene ud i drivhuset, hvor kål (og især blomkål) trives langt bedre end i en varm vindueskarm. Kommer der frostnætter, skal de beskyttes med et par lag fiberdug, og når de har udviklet et godt rodsystem og 4-5 blivende blade, skal de udplantes. De valgte sorter er forholdsvis tidlige, og jeg bør kunne høste de første i starten af juli (eller sidst i juni om alt går ualmindelig vel).

TIP: Hvis man ville have endnu tidligere kål, kunne man som alternativ have sået egnede sorter til overvintring så som fx være blomkålen ‘Odysseus’. 


Der er sået radiser i en såbakke med 3-4 frø pr. celle. Cellerne udplantes med 10 cm imellem mellem cellerne.Nyplantede radiser i Bed1.

Plads til overskudsradiser i Bed1
Jeg havde forkultiveret langt flere radiser, end jeg kunne bruge andetsteds, så overskuddet er blevet plantet mellem de kommende rækker med kål. De har fået fiberdug over sig for at beskytte dem og for hæve temperaturen en smule. Og når kålene skal bruge pladsen, er radiserne tæt på at kunne høstes.
Alternativt kan man også så direkte på dette tidspunkt, og radiserne vil kunne nå at blive til noget, inden kålplanterne dækker hele bedet.


Salat med en passende rodklump - lige til at plante ud.

Salaten er rykket ind i Bed2
I Bed2 er salaten nu sat i 4 af de 7 rækker, hvor planen jo er at så gulerødder i de øvrige, når jorden er blevet lidt lunere om nogle uger. Salatplanterne har vokset i såbakken en måneds tid, hvor de kun er blevet vandet nedefra og derfor fået veludviklede rødder, som søger nedad - og det vil de så fortsætte med efter udplantningen.

Jeg plejer at sætte en plastikring omkring nyudplantede kål og salat for at beskytte dem mod at blive bidt over i jordoverfladen af knoporme, men denne gang tager jeg chancen, her hvor planterne står ret tæt og nok kan klare en vis udtynding.


Morgentemperaturen i Bed3.

Følger temperaturen i Bed3
Med den megen sol, der har været den sidste tid, er jordtemperaturen begyndt at stige under plastikken i Bed3, hvor den om eftermiddagen kommer op på mindst 8°, som der helst skal være, når kartoflerne skal lægges. Men man skal ikke lade sig lokke, for om morgenen er temperaturen faldet til 2-3° igen. Jeg plejer at vente, til gennemsnittet af morgen- og eftermiddagstemperaturen er mindst 8°, og et jordtermometer er et velegnet instrument til at styre utålmodigheden. Kommer de forspirede kartofler i for kold jord, går væksten i stå, og man får både mindre planter og en mindre høst. Kartoffellægningen kommer derfor nok til at vente et par uger.


De første rigtige blade dannes nu på spinaten i Bed4.

Spinaten spirer frem i Bed4
I Bed4 er spinaten nu blevet vandet og udtyndet til en afstand på ca. 10 cm. Plastikdækket lægges over igen, og så er det blot at vente på, at der forhåbentlig kan plukkes den første spæde babyspinat sammen med små salatblade fra Bed2 om nogle uger - lidt er også godt, især som pynt på æggemaden.

Annonce