fbpx Red de selvsåede pæoner | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Artikel for alle

Red de selvsåede pæoner

Har du mange selvsåede pæoner? Her i september kan du med fordel flytte dem til et mere velegnet sted, hvor de kan vokse til i fred og ro.
Laila Sølager - 
12. september 2008

Pæoner er dygtige til at smide frø, der spirer, hvis jorden og lyset passer dem. Pæoner er 3-4 år gamle, før de er voksne nok til at begynde at blomstre. Derfor kan de selvsåede planter nemt skjule sig i et blandet bed. Hvis placeringen ikke er helt ideel, er det nu en god tid at grave pæonerne op og flytte dem til deres endelige voksested.

Her i eftersommeren danner pæonerne mange nye rødder, og mens jorden stadig er lun, er du sikker på, at en flytning lykkes.

Deling af store pæoner

Ved flytningen kan en stor pæon godt deles til flere ved forsigtigt at lirke de lange rodknolde fra hinanden. Men det går ud over blomstringen de følgende år, indtil planten har genvundet sine kræfter.

Der er to ting, som er vigtigt at vide, når du graver pæoner op. De har en meget lang rod, så spaden skal dybt i jorden for at få så meget jord som muligt med omkring knolden.

Pæonerne skal plantes øverligt på den nye plads, så der kun er 2-3 cm jord over toppen af knolden, hvor skuddene kommer fra. På den måde, er du sikker på, at pæonerne forsætter blomstringen, og at den bliver rigelig.

Hav tålmodighed

Pæoner bliver først rigtig smukke, når de har stået på den samme plads i 3-4 år. Så er toppen blevet så fyldig, at den står som en rund kuppel, og blomstringen er overvældende. Af den grund skal man ikke flytte rundt på sine pæoner i utide.

De bedste forhold for pæoner findes i en luftig jord med godt næringsindhold fra kompost og lidt forårsgødning. De trives bedst i fuld sol eller med en vandrende skygge hen over bedet i løbet af dagen.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.