Gå til hovedindhold
Render kan formes så de passer til havens eksisterende design. - Fotograf: Ida Wang/ Haveselskabet
Artikel for alle

Render til regnvand

Render er et vigtigt element i enhver regnhave, da de hjælper til at lede vandet fra taget og belagte overflader, til det sted hvor vandet opsamles og nedsives i jorden. Her kan du få inspiration til materialevalg og udformning, samt en guide til hvordan du anlægger dem.
Dan Gabriel Jensen - 
10. december 2014

Vandets vej fra hus til have 

Når du laver en regnvandsløsning i din have, skal vandet fra husets tag og belagte overflader ledes, til f.eks. et regnbed, en forsænkning i græsplænen eller en faskine. 

Regnvandet skal 5 meter væk fra beboet bygning, før det nedsives. Der kan dispenseres for afstandskravet, men vi anbefaler, at det altid overholdes når huset har kælder. De første 5 meter kan det føres i en tæt rende, hvor vandet ikke siver ned imellem samlingerne. Det mest almindelige er at fuge samlinger med bitumen eller beton. Renden skal have et fald på 2 cm pr. løbende meter. 

Når tagvandet er sikkert væk fra huset så er mulighederne mange og vi viser her de mest almindelige som inspiration. Vælg en løsning, der passer til din have.

Betonrende

Betonrender kan købes færdige i moduler på 60 cm længde. De egner sig rigtig godt til den tætte rende inden for 5 meter fra huset. Den lægges i lige linjer og kan tilpasses eksisterende terrassebelægning. Betonrenden har et lidt hårdt udtryk hvis de fortsættes ned gennem i græsplænen. Du kan derfor overveje at skifte til en af de andre rendetyper, når du er 5 meter væk fra huset og ikke længere behøver en tæt rende.

Betonrende

Chaussésten 

Chaussésten er brostenens lillebror. Det er en kvadratisk granitsten på ca. 10x10 cm. De sættes normalt i grus, men hvis du vælger dem som tæt rende på de første 5 meter, skal de sættes i beton.  De kan, i modsætning til betonrenden, både lægges i lige forløb og slynges i bløde former. En chausséstensrende skal mindst være tre sten bred og sættes så kanterne er lidt højere end midten, for at styre vandet. Det kan være en fordel at blande stenmel eller en smule cement i gruset, så regnvandet ikke udvasker fugerne. Det er især i starten og i svingene at fugerne er udsatte.

Chaussesten

Brostensrende 

Brosten er ca. dobbelt så store som chaussésten. En brostensrende  kan være en smuk løsning, f.eks. som bedkant eller i din belægning i øvrigt. Den sættes som chaussésten. 

Rende_brosten

Græsrende 

Græsrenden er ikke tæt og kan først bruges når regnvandet er 5 meter væk fra huset. Til gengæld tilbageholder og nedsiver græsrenden rigtig meget regnvand undervejs. Vi anbefaler at man laver renden med bløde kanter f.eks. 1 meter eller mere i bredden og blot 3 cm dyb. Så er den næsten usynlig og lige til at løbe over med plæneklipperen sammen med resten af græsplænen. 

Græsrenden graves ud manuelt. Den dygtige entreprenør kan på den rigtige årstid helt undgå at grave ved forsigtigt at ’trykke’ renden med en tromle.   


Sådan gør du:

* Du graver med en lille gravemaskine eller med håndkraft en rende. 

* Hvis du skal sætte sten i renden, skal du grave-lidt bredere end den færdige stenrende og 15 cm dybere. Dernæst etableres en stabiliserende bund, som f.eks. 15 cm 0-8 mm grus .

* Ved udløb fra rør eller rende, kan du med fordel sætte nogle mindre sten i lidt beton, så jorden ikke skrider, som vist på billedet herunder. 

Sten_rende

* Fyld efter med grus og lad det sætte sig over nogle uger.

* Vær opmærksom på, at der skal være fald hele vejen til bedet eller nedsivningsarealet.

 

 
Annonce