Gå til hovedindhold
Grønt tag
Artikel for alle

Sådan får du planter på taget af huset

Et grønt og blomstrende dække gror på taget af Birtha Marquards hus ved Ebeltoft. Sommeren igennem vælter blomster i rosa, gult og lilla frem over hendes hoved og føjer sig smukt ind i havens helhed.
Gusta Clasen - 
11. september 2012

Birtha Marquard har lagt et grønt tag med blomstrende planter på sit hus. Det opsuger en stor del af det regnvand, der falder på taget, så kloakken spares for vandet. 

Birtha Marquard blomstertag fungerer som et æstetisk element i det velgennemtænkte haveanlæg, der omgiver hendes hus i et naturskønt sommerhusområde nær Mols Bjerge. Det grønne tag ændrer sig året igennem, og bortset fra en lidt trist periode om vinteren er det altid smukt at se på i sin blomstrende foranderlighed.

Sukkulenter bedre end græs

Birthas tag er anlagt af anlægsgartner Per Larsen fra firmaet Kjeld Larsen & Søn A/S i Kolding, der er en af pionererne inden for grønne tage i Danmark. Han vil ikke anbefale græstage til danske tage.

»Græstage egner sig til klimaet i fx Norge og på Færøerne, hvor det regner meget. I Danmark går det ikke, for her i landet kræver et græstag enten et vækstlag på 15-20 cm, og det bliver meget tungt, eller også er man nødt til at vande taget om sommeren. Derfor er sukkulenter en meget bedre løsning under danske forhold,« mener Per Larsen.

Sådan blev blomstertaget anlagt

1). Først blev det eksisterende tag fjernet, og dernæst udlagde gartnerne et lag vandafledende filt på det eksisterende tagpap. 

Før man når så vidt, skal man altid sikre sig, at taget nedenunder er jævnt, vandtæt og rodfast. Det vil typisk sige, at det er belagt med tagpap, som forhindrer spirer af vildfarne frø fra træer og buske i at sende aggressive rødder ned gennem tagbelægningen. Man må naturligvis også have sikret sig kommunens tilladelse til at etablere det grønne tag og bygningsingeniøren eller arkitektens ord for, at taget kan bære den øgede vægt.

2). Hos Birtha Marquard var forudsætningerne i orden, så Per Larsen og hans team gik straks i gang med at lægge et lag af flamingoplader (polystyren) udformet som store æggebakker ud over taget.

“Æggebakkerne” kan gemme et lager af vand, som sikrer, at planterne kommer godt igennem tørre somre. Efter flamingolaget fulgte vækstmediet, der består af ca. 7 cm af et særligt vækstmedie – en blanding af knust tegl, leca og havekompost, som erfaringsmæssigt er godt til stenurter, Sedum.

 

3). For at hindre blomstertaget i at blæse væk udlagde gartnerne en kant af granitskærver, som skal sikre, at plantedækket ikke blæser af i stormvejr. I kraftig blæst opstår der nemlig undertryk langs vindskederne, og hvis der ikke ligger en bræmme af et tungt, åbent materiale langs tagkanten, er blomstertaget snart borte med blæsten.

Denne kant kan udelades, hvis man lægger præfabrikerede mos-Sedum-måtter ud.

Plantet med håndkraft

4). Til slut blev det tid til selve plantearbejdet. Dette foregik efter en planteplan udarbejdet efter haveejerens ønsker om farvesammensætning og blomstringsperiode.

Et ZinCo-tag er som regel håndplantet. Rappe gartnerhænder kan sætte omkring 1.000 planter i timen, og på et tag som Birtha Marquards er der 16 planter pr. m2. Der er ti forskellige Sedum-sorter og en enkelt type husløg.

For og imod et håndplantet tag

Der er argumenter både for og imod håndplantede tage over for alternativet, de præfabrikerede måtter, men Per Larsen sværger som de fleste anlægsgartnere til det plantede tag, fordi man på den måde kan tilpasse og variere beplantningsmønstrene og farvesammensætningen efter kundens smag og husets beliggenhed og gøre taget til en anderledes æstetisk oplevelse.

»Sedum er og bliver det største hit på grønne tage, men med håndplantning er der også mulighed for at blande stauder og krydderurter i. Det kan være bakkenelliker og rølliker, timian, oregano eller purløg, som også fint kan gro på taget. Man skal bare være opmærksom på, at stauder kræver et tykkere vækstlag end Sedum, og kommer man op over 7 cm vækstlag, stiller det både større krav til tagets bæreevne og til lugning og vedligehold,« påpeger Per Larsen.

Et tag med stauder bliver nemmere invaderet af frøukrudt, som i løbet af nogle år kan ændre tagets karakter fuldstændig. På Birtha Marquards tage er der imidlertid kun Sedum og nu, syv år efter at det blev etableret, er det stadig en fryd for øjet og blomstrer med samme varierede blomsterpragt, som da det blev plantet.

 

Annonce