Gå til hovedindhold
skvalderkål
Foto: Lars Gejl/Biofoto/Scanpix
Artikel for alle

Slut fred med dine skvalderkål

Er du en af de haveejere, der synes, at livet er for kort til at luge skvalderkål, så får du her et alternativt forslag. Plant kønne og robuste stauder, der kan klare sig i konkurrencen med skvalderkålen.
Gusta Clasen - 
13. november 2020

I Haveselskabets have på Frederiksberg, er skvalderkålen en pestilens ligesom i mange private haver. De senere år har gartnerne derfor eksperimenteret med at plante forskellige robuste stauder i de bede, hvor skvalderkålen giver problemer, og det går faktisk ganske fint. Nogle af planterne klarer sig med lidt hjælp så godt, at de næsten har udkonkurreret ukrudtet.

"Der findes ingen mirakelkur, men i et af bedene er vi sluppet næsten helt af med skvalderkålen. Vi startede med at slå toppene af med en le for at udpine skvalderkålen. Derefter plantede vi bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum, i bedet. Siden har vi hvert år måtte luge lidt mellem planterne, men nu dækker storkenæben hele bedet," fortæller Haveselskabets forhenværende gartner Michael Tilbury.

Bølgekronet storkenæb, vokser med ca. 3-4 gange sin egen størrelse på en sæson. Det er netop den egenskab ved planten, der gør, at den klarer sig så godt i konkurrencen mod skvalderkål.

"Her efter fem år, har storkenæbben stort set udkonkurreret skvalderkålen. Der dukker måske tre blomsterstængler frem i løbet af en sæson. Kun under hækken, der vokser langs bedet, er der stadig skvalderkål."

Store blade dækker skvalderkålen

Hosta og mjødurt, Filipendula, er andre gode stauder, som Michael Tilbury har haft held med at bruge på steder, hvor der vokser skvalderkål. Begge disse planter har store blade, som dækker jorden godt.

Hosta er lidt langsom om at komme i gang om foråret, og det giver skvalderkålen et forspring. Derfor slår vi de grønne skvalderkålsblade af med en le, eller en græstrimmer sent på foråret. Men du kan også bruge en cirkelhakke, eller et skuffejern i stedet for, hvis du er bange for at beskadige de nye hostaskud.

"I bedet har vi også tidlige forårsløg, som erantis og porcelænshyacint. Det passer lige med, at vi kan nå at slå skvalderkålen ned, efter at forårsløgene er visnet ned, og før hostaerne er kommet rigtigt i gang. Resten af sommeren kan hostaens store, flotte blade dække, så man stort set ikke ser skvalderkålen," siger Michael Tilbury.

Spiselig og romantisk have

En anden mulighed er at skabe et blandet staudebed, ved at plante robuste stauder ind mellem skvalderkålene. Her er målet ikke at holde skvalderkålen helt nede, men at lade de fine, hvide skærmblomster indgå som et romantisk slør mellem de øvrige stauder.

Pæoner, Paeonia, og dagliljer, Hemerocallis, passer fint i sådan et bed. Begge disse planter har kompakte og dybe rodsystemer, der tåler konkurrence fra skvalderkålen. Du gør dog klogt i at give de nye planter en god start, ved at plante i store plantehuller foret med papir el. lign., og ved at holde skvalderkålen i ave, indtil de nye planter er kommet i god vækst.

Er du mere til en spiselige have, kan du plante rabarber, Rheum, sammen med skvalderkål. Du kan i øvrigt også spise skvalderkålen. Ikke som kål men derimod i en blandet salat, sammen med nye mælkebøtteblade og løgkarse (dog kun i begrænset mængde), der ligeledes findes som uønskede planter i mange haver.

Annonce