Gå til hovedindhold
Papirbarkløn Acer griseum
Papirbarkløn, Acer griseum. Foto: Haveselskabet
Artikel for medlemmer

Smukke træer i vinterhaven

Træer giver haven karakter og er smukke på alle årstider. Nogle træer har endda lige det ekstra der gør, at de er særligt flotte om vinteren.
Louise Møller - 
21. august 2019

Vinterkvaliteter
Det kan være forskellige ting der gør at et træ har en særlig kvalitet i vinterhalvåret. Deres form, altså måden de vokser på, kan være en af dem. Selv når træer ikke har blade på kan deres nøgne silhuet være ganske dekorativ. For eksempel en bred paraplyformet krone, søjleformet vækst eller krogede grene. Det kan også være barken som har en smuk farve eller struktur. Det kender man bl.a. fra birketræernes smukke hvide stammer, men der findes også andre træarter end birk med tilsvarende kvaliteter. 

Når man skal vælge et træ til haven, betragtes det af mange som en kvalitet at træet har smukke høstfarver inden løvfald eller dekorative frugter. Med nogle træer kan man strække efterårssæson et godt stykke ind i vinteren, fordi deres frugter bliver siddende på grenene længe. Det er både til glæde for havens fugle, men det pynter også i en vintergrå have.

Endelig er der enkelte træer der blomstrer om vinteren. Det er ikke et overvældende og fyldigt blomsterflor. Nærmere små elegante blomster. Men det er alligevel nok til at man mærker at haven lever, og man har noget at glæde dig over i haven som ellers kan være en smule trist i den mørke tid.  

Placering af vintersmukke træer
Når man planter træer i haven, er det vigtigt at overveje placeringen meget nøje. Når først de har stået på samme sted i nogle år, og rødderne har fået fat, er de ikke sådan lige at flytte. Desuden skal man tænke over at der skal vær plads til at træet kan vokse sig stort, der hvor det plantes. Selvom man altid kan beskære træet og derved reducere størrelsen, så er træer alligevel smukkest når de får lov at udvikle sig uden beskæring. 
Om vinteren kommer man ikke meget rundt i haven og derfor skal man tænke over hvor man planter træer der har en smuk vinterkarakter. De kan med fordel placeres så de kan ses inde fra huset eller i forhaven hvor man passerer forbi, hver gang man skal til og fra huset.

Papirbarkløn, Acer griseum
Vækst: Langsomtvoksende træ med først slank senere kuplet vækst. Dekorativ kanelbrun bark der på gamle træer ruller op og skaller af. Løvet får smukke rødorange høstfarver.  
Størrelse: op til 10 meter, men vokser meget langsomt.
Vokseplads: Kræver lun og beskyttet vokseplads og trives bedt i en næringsholdig muldjord. 

Papirbarkløn Acer griseum

Tibetansk kirsebær, Prunus serrula
Vækst: Lille, ofte flerstammet, træ med bred krone. Små hvide blomster i april-maj. Løvet får gule høstfarver. Barken er mahognibrun og skinnende og ruller af i papiragtige strimler. 
Størrelse: 5-7 meter
Vokseplads: Sol-halvskygge i en fugtighedsbevarende og næringsrig jord. 

Tibetansk kirsebær, Prunus serrula

Troldhassel, Corylus avellana ’Contorta’
Vækst: Stor busk eller lille træ. Grenene er krogede som en proptrækker, hvilket ser utrolig dekorativt ud, når der ikke er blade på. Sidst på vinteren eller i det tidlige forår står den med smukke gulgrønne rakler. 
Størrelse: Op til 4 meter
Vokseplads: Trives bedst på en næringsrig jord, men er rimelig tolerant. Tåler en del skygge. 

Troldhassel, Corylus avellana Contorta

Søjleeg, Quercus robur  ’Fastigiata’
Vækst: Smal søjleformet vækst som danner en smuk skulpturel form.
Størrelse: Op til 20 meter højt men kun 3-4 meter bredt. 
Vokseplads: Sol-halvskygge. Særdeles jordbundstolerant, men trives bedst på en næringsrig og fugtighedsbevarende jord.   

Søjleeg

Japansk prydæble, Malus toringo (syn. Malus sieboldii)
Vækst: Lille træ eller stor busk med bred pyramideformet krone. Hvide blomster i maj. Små gule æbler der bliver siddende et godt stykke ind i vintermånederne. 
Størrelse: 5-6 meter
Vokseplads: Næringsrig og fugtighedsbevarende jord i sol-halvskygge. 

malus toringo

Hanesporehvidtjørn, Crataegus crus-galli
Vækst: Mindre træ med bred krone med horisontal vækst. Hvide blomster i maj og røde frugter om efteråret som i milde vintre bliver siddende på træet til det tidlige forår. 
Størrelse: 5-6 meter
Vokseplads: Sol-halvskygge. Særdeles jordbundstolerant men trives bedst i en næringsrig og fugtighedsbevarende jord. 

Hanesporehvidtjørn Crataegus crus-galli

Oktoberkirsebær, Prunus subhirtella ’Autumnalis’
Vækst: Lille træ med bred krone og let overhængende grene. Små sart rosa næsten hvide blomster. I mildt vejr strækker blomstringen sig fra oktober til december-januar. I hårde vintre falder blomstringen i marts-april. 
Størrelse: 3-4 meter
Vokseplads: Beskyttet vokseplads på en næringsrig og fugtighedsbevarende jord. 

oktoberkirsebær

Andre træer der er smukke om vinteren
Etagekornel, Cornus controversa
Korkelm, Ulmus minor 
Stribet løn, Acer pensylvaticum 
 

Annonce

Få masser af inspiration

I magasinet HAVEN kan du læse om nye tendenser, spændende haver, beddesign - og sjove "gør det selv" projekter. HAVEN udkommer 10 gange om året.