fbpx Hvad hedder træet? | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Finn Juul
Spørgsmål & Svar

Hvad hedder træet?

tir. 14. okt. kl 10:08

Vi har et træ i haven, som vi ikke ved, hvad hedder. Kan I hjælpe med et navn?

Det vokser i udpræget pyramideform, har takkede hjerteformede blade, der hænger lidt. I år har det fået frugter, der består af en pigget yderskal med mange flige og en enkelt kerne inden i. Det ville glæde os at få navnet på træet. Vi har netop haft åben have og mange spurgte om navnet, men ingen kunne hjælpe. Det håber vi I kan. 

 

Haveselskabets Rådgivning

Træet er en tyrkisk hassel, Corylus colurna. Det er et meget smukt træ, som I må glæde jer over at have i haven. 

Den tilhører samme slægt som den almindelige hassel, og derfor ligner nødden også den velkendte hasselnød. Hvor den almindelige hassel, Corylus avellana, betragtes som en stor busk, så er tyrkisk hassel et træ.

Raklerne, der folder sig ud i det tidlige forår, er længere end den almindelige hassel, og den has, som nødden sidder i, har lange, spidse flige, der rager langt ud over nødden. Nødden er, som den almindelige hassel, spiselig.

Træet er meget udbredt i Sydøsteuropa og Lilleasien, og ses efterhånden også flere steder herhjemme. Det bruges bl.a. som bytræ, fordi det har en høj tolerance overfor luftforurening. 

Barken er lys, og på ældre træer skorpet. I Danmark bliver tyrkisk hassel 15-20 m højt, men der går en del år, inden den når den størrelse.