Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Hvad skal vi plante som afskærmning ved terrassen?

tir. 14. okt. kl 10:32

Vi vil gerne plante et mindre læhegn ved vores terrasse, som samtidig skal fungere som afskærmning mod naboen.

Planterne skal gerne være stedsegrønne. Vi har overvejet laurbærkirsebær ’Otto Luyken’. Har I andre forslag?  

Venlig hilsen Alice 

Haveselskabets Rådgivning

Mange laurbærkirsebær er rigtig gode som afskærmning, fordi de er tætte og stedsegrønne. ’Otto Luyken’ bliver dog kun 1 meter høj, så den vil ikke være så velegnet lige i jeres tilfælde.

I stedet synes jeg, I skal vælge sorten ’Etna’. Den er meget kompakt i væksten, og har også smukke mørkegrønne blade. De unge skud er rødlige.

Sorten ’Novita’ vil også være et fint alternativ. Det er en forholdsvis ny sort, som er særligt udvalgt for sin hårdførhed om vinteren. 

Taks eller thuja

Hvis I skulle vælge noget helt andet, som stadig er stedsegrønt, kunne det være taks eller thuja. Hvis ikke det skal blive for højt, må I holde det som en klippet hæk, men det er nu også rigtig smukt. 

Både laurbærkirsebær og thuja vokser forholdsvis hurtigt, og det kan være en fordel, hvis I gerne vil skabe læ og afskærmning i en fart. Desuden kan I vælge at købe planter, der er store fra start.

Det koster naturligvis lidt mere, men til gengæld har I afskærmning næsten med det samme.

Bøgehæk

I kunne også overveje at plante en bøgehæk. Selvom den ikke er stedsegrøn, bliver de visne blade siddende om vinteren, så den er alligevel tæt hele året.  

Vælger I thuja, taks eller laurbærkirsebær, skal I regne med 2 planter pr./m. Vælger I at plante bøg, kan det godt betale sig at købe dem som barrodsplanter om efteråret. Det er langt billigere. Her skal der bruges 4-5 pr. m. Bøg kan også købes som færdighæk i forskellige højder. Så kan I nøjes med 3 pr. m.