fbpx Hvordan frøformerer jeg primula? | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Jesper Carl Corfitzen
Spørgsmål & Svar

Hvordan frøformerer jeg primula?

tir. 9. feb. kl 8:15

Jeg vil forsøge mig med frøformering af de primula jeg har i haven. Hvordan høster og opbevarer jeg frøene, og hvordan får jeg held med såning og spiring?

Haveselskabets Rådgivning

Frøformering af primula er en god formeringsmetode, fordi du på denne måde får flest planter ud af det. Men der er nogle generelle råd, som du bør følge, hvis du skal have held med projektet. Primula danner i hovedreglen mange frø i deres oftest runde til aflange frøkapsler. Høster du af egne planter, skal du klippe kapslerne af, lige inden de begynder at åbne sig. Opbevar dem tørt og i et tempereret klima indtil kapslerne åbner sig. Frøene er små fra ca. 20.000 frø pr. gram til 300 frø pr. gram.

Opbevaring

Efter tørring bør frøene opbevares køligt, helst i køleskab (stadig tørt), indtil de skal bruges.

De fleste primula kan med stort held sås lige efter høst. Her vil de spire nemt, men vigtigt er det at holde dem fugtige og beskyttet den første vinter igennem. Vintersåning er den mest udbredte metode, den foretages fra december-marts.

Mange typer af primula frø kræver kulde stratificering (behandling) for at kunne spire, idet frøet går i en dvale efter længe tids opbevaring. Denne dvale kan kun brydes ved længere tids skiftende temperaturer imellem 0 og +5 grader.

Er du lidt sent ude med sin såning, kan du udsætte dine frø for kulde i køleskabet igennem nogle uger. Eventuelt kan du tage dem ind og ud nogle gange. Men først forinden skal de helst være sået.

Dybfryseren er bedst egnet til længere tids opbevaring af primulafrø. Her går frøet i en dyb dvale og kan kun brydes ved gentagne skift imellem kulde og varme.

Såning

Selve såningen foretages i rengjorte potter eller flamingokasser alt efter temperament. Det er vigtigt med et godt dræn. Mange primuladyrkere har med sikkerhed deres egen opskrift på den rigtige jordblanding til såning. Min består af 2 dele fin, sur, ugødet spagnum og en del bakkesand eller grus.

Frøene sås oven på jorden og kun for de store frøtyper kan det betale sig at dække dem med et let drys af sand eller jord. Jorden bruses let efter såning.

Efter såning stilles potterne eller bakkerne ud, så de kan få den rette stratificering. Eventuel sne og regn gør ingen skade. Kun slagregn og blæst skal man være påpasselig med.

Det er oplagt at stille dem i en drivbænk eller lignende. Et koldt drivhus kan også bruges. Men potterne må ikke tørre ud.

Prikling og udplantning

Nå frøplanterne har udviklet deres første blivende blade, er det tid til at prikle dem ud i større bakker eller potter. Jorden skal være den samme som tidligere til lidt mere næringsholdig. Her drives planterne, indtil udplantning i bede om efteråret eller det efterfølgende forår.

Ved udplantning trives de fleste primula forsat bedst i sur drænet jord. Dog findes der arter som Primula japonica og Primula floribunda som kræver væsentligt mere fugt, idet de fortrinsvis gror vildt langs vandløb.

Selv driver jeg mine primula på et ca. 25 cm jordlag bestående af tre dele sur spagnum, en del omsatte grannåle og en del sand. Min erfaring siger mig, at de godt kan både plantes og prikles lidt dybere end almindeligt, idet mange af typerne har det med at vokse op af jorden. Dette gælder især ved udplantning omplantning af ældre planter.

Hvis du følger ovenstående råd, skulle du gerne få en masse fine planter, som du kan plante ud i år i dine bede, og som vil komme i blomst næste forår.