Gå til hovedindhold
Spørgsmål & Svar

Hvordan skaber vi læ uden at miste udsigten?

fre. 27. feb. kl 13:22

Vi har købt et gammelt hus, der ligger lige ud til havet, hvor vestenvinden kommer ind. Hele haven består udelukkende af en klippet græsplæne, og vi vil gerne plante nogle buske der kan tåle vinden og skabe læ i haven. Den nye beplantning må ikke blive meget højere end en almindelig hæk, da vi så vil miste den smukke udsigt over vandet. Hvordan gør vi det? 

Vi bryder os ikke meget om stedsegrønne planter, så dem vil vi gerne undgå. Til gengæld har vi tænkt på at plante en masse prydgræsser, hvis de vel at mærke tåler den megen vind.

 

Haveselskabets Rådgivning

Læ og udsigt er to modsatrettede størrelser, der er svære at forene. En beplantning, der ikke er højere end en almindelig hæk, vil ikke have den store lægivende virkning.

Hvis I ønsker læ, skal beplantningen være både højere og bredere end en almindelig hæk, hvis det for alvor skal have en effekt. Det betyder naturligvis at I mister udsigten. 

Læ eller udsigt?
Udsigt over havet er en kæmpe værdi, så det vil være synd at lukke helt af med beplantning udelukkende for at skabe læ.  Så måske er løsningen, at I nøjes med en mere åben beplantning, som man kan kigge igennem, og så lever med, at der er vind i haven.

En anden mulighed er at skabe lækroge i haven, hvor der ingen udsigt er, og så have steder i haven, hvor der er mere åbent, og hvor man kan nyde udsigten, men hvor man må leve med, at det blæser. Det er to forskellige startegier, og inden I begynder at plante, må I beslutte, hvad I helst vil.

Hvordan er jorden i haven?
Når I skal vælge planter, er det ikke kun vigtigt at vælge robuste og vindtolerante planter, men også arter, som kan trives i den jordbund, I har.

Mange steder langs kysten er jorden meget sandet, nogle steder næsten ren sand. Andre steder indeholder jorden mere ler, og det giver et noget større udvalg af planter, fordi lerjord generelt er mere næringsrig og bedre til at holde på vandet. Så I må starte med at undersøge, hvordan jorden er jeres have. 

Stedsegrønne, prydgræsser eller ...
I kan sagtens have en læplantningen uden stedsegrønne planter, hvis I ønsker det. Fordelen ved de stedsegrønne er, at de også giver læ i vinterhalvåret, men her opholder man sig alligevel ikke så meget i haven.

Derimod er græsser ikke velegnede. Det er kun meget få prydgræsser, der tåler kraftig vind. Dem der gør, bliver ikke meget mere end 40 cm høje. Større prydgræsser vil nemt knække i vinden, og desuden giver de ikke megen læ. Men hvis I vælger at skabe nogle lækroge i haven, vil I kunne plante prydgræsser her.

 

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.