Gå til hovedindhold
Stuebirk, Foto: Floradania
Stuebirk, Foto: Floradania
Spørgsmål & Svar

Hvorfor taber stuebirken bladene?

tor. 11. aug. kl 13:43

Jeg har en stor stuebirk, som trives fint. For nogle måneder siden flyttede jeg den til en ny plads, og i den forbindelse tabte den en masse blade. Derfor står den med en hel del visne, bladløse kviste, som jeg gerne vil fjerne, men ved tidligere forsøg har den reageret ved igen at tabe blade, så jeg tør ikke uden videre forsøge igen. Hvad kan jeg gøre - er der f.eks. noget jeg kan smøre på de nyklippede ender?

Venlig hilsen 
Nanni

Haveselskabets Rådgivning

Stuebirk, Ficus benjamina, hvis officielle navn er birkefigen, er generelt en meget nem og hårdfør stueplante, men man kan til tider opleve at bladene bliver tørrer og falder af. For det meste skyldes det at planten er stresset, og det kan der være flere årsager til. Fx hvis den står for mørkt, har været udsat for skiftende temperaturer eller står i træk. Måske din stuebirk har blevet stresset i forbindelse med flytningen eller også er der ikke lys nok på den nye plads.

Hvis man kan få ændret på de faktorer der gør at planten er stresset, vil den i de fleste tilfælde skyde igen fra de nøgne grene, så i første omgang synes jeg ikke du skal klippe dem væk. Prøv at sætte planten så lyst som muligt, og give den regelmæssig gødning. Den skal vandes godt, men skal gerne tørre let ud mellem vandingerne. Overvanding kan nemlig også medføre bladtab. 

Vent nogle måneder og se om ikke den kommer i bedring. Hvis ikke det er tilfældet, kan du til foråret forsøge at skære den kraftigt tilbage. Forhåbentlig kan det få planten på fode igen. Du skal ikke smøre noget på genenderne efter beskæringen. Planten vil selv hele sårene.