fbpx Japansk ahorn - beskæring | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Jesper Carl Corfitzen
Spørgsmål & Svar

Japansk ahorn - beskæring

ons. 9. jul. kl 0:00

Kan jeg beskære min japanske ahorn, så den ikke fylder så meget, ellers kan den ikke længere være på den plads, hvor den står?

Haveselskabets Rådgivning

Du skal helst afstå fra, at beskære japansk ahorn eller japansk løn, som vi også kalder dem. Der går nemt svampeinfektion i de sår og snitflader, man nødvendigvis må lave ved beskæring af disse smukke planter.

Er det alligevel nødvendigt at beskære - f.eks. på grund af pladsmangel - er det bedst at gøre det om sommeren, mens der er blade på dem, og dermed mens de er i vækst. I den periode lukker de selv sårene hurtigere end om vinteren, hvor de er i hvile. Desuden skal de beskæres i en periode med tørvejr, hvor der er mindre risiko for svampeinfektion end i regnvejr. Det er vigtigt, hvis du vælger at beskære busken, at du kun fjerne grene indtil et vækstpunkt, hvorfra der udgår enten en lille sidegren eller du fjerner en gren helt indtil en større hovedgren. Vær opmærksom på, at du lægger dit beskæringsnit lige uden for den forhøjning der er på grenen der hvor den mødes med en større hovedgren. Forhøjningen kaldes for grenkraven og er den lille forhøjning som er med til, at lukke såret efter bortklipning af grene.

Lad være med at smøre noget på sårene og snitfladerne for at nedsætte risikoen for svamp. Det gælder både for japansk ahorn og andre planter. Planterne skal nok selv lukke sårene.

Har du planer om japansk ahorn i din have, er det en god ide først undersøge, hvor stor den bliver i løbet af de næste 10-15 år, og så afsætte den plads, der er behov for. Mange af de buskformede japanske ahorn bliver mindst to meter i diameter. Der er også nogle, der vokser opret og bliver til små træer, nogle af dem kan med tiden blive 3-5 meter høje.

Japansk ahorn eller japansk løn har det latinske navn Acer palmatum, som regel med tilføjelse af et sortsnavn i dobbelt anførselstegn som dette: Acer palmatum 'Sortsnavn'.