fbpx Kan vi undgå, at vores brogede løn får grønne blade? | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Kan vi undgå, at vores brogede løn får grønne blade?

tor. 13. aug. kl 11:32

 Kan man gøre noget for at undgå, at træet får grønne blade? 

Vi har en broget spidsløn, Acer platanoides ’Drummondii’ - som er smuk og pryder vores forhave. I de senere år er træet begyndt at sætte flere skud med helt grønne blade. Vi synes, det bliver værre år for år. Vi forsøger at klippe de grønne kviste af, men det er et stort gammel træ, så det tager lang tid og er en smule besværligt.

 

Haveselskabets Rådgivning

Planter med brogede blade et resultat af en mutation. Det vil sige, at en plante med grønne blade pludselig har dannet en gren med brogede blade. Denne gren har man brugt til opformering, og derved fået planter kun med brogede blade. 

Men de gamle gener, der giver grønne blade, findes stadig i planten, og derfor er det meget almindeligt, at der fra tid til anden dannes skud, hvor bladene er helt grønne. Man kan sige, at planten slår tilbage til sin oprindelige form.

Disse skud har en kraftigere vækst end dem med de brogede blade, fordi de indeholder flere grønkorn og dermed kan producere mere energi. Lader man de helt grønne skud sidde, vil de vokse sig store og dominere trækronen. 

Man kan desværre ikke gøre noget for at undgå det. Det er naturen, der bestemmer, og den kan vi ikke styre, selvom vi gerne vil. Du har gjort det helt rigtige ved at fjerne grene og skud med grønne blade, og det må du forsætte med.