fbpx Pas på træerne, når du bygger | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Ann Lilja
Spørgsmål & Svar

Pas på træerne, når du bygger

tir. 1. Mar. kl 8:41

I min datter og svigersøns have står der et særdeles velvoksent eksemplar af en ædelgran fem til seks meter fra huset. De vil rive huset ned og bygge nyt på samme grund. Det nye byggeri kommer lidt nærmere træet. Rundt om stammen nede ved jorden måler træet ca. 140 cm. Hvor stort er rodnettet, og kan det skade det nye hus, hvis træet bliver stående?

Haveselskabets Rådgivning

For at finde ud af, om den gamle ædelgran kan blive stående, er der flere ting din datter og svigersøn skal undersøge.

Stammens diameter er ikke så afgørende. Det er derimod kronens diameter, og ved at måle den kan de finde ud af, hvor langt rødderne går ud til siderne.

De skal gå ud under træet, kigge op og stille sig i kanten af kronen. Her skal de sætte et mærke på jorden. Gentag processen hele vejen rundt om træet. Så finder de ud af, hvor langt rødderne går ud. De vil sikkert blive overraskede, men det er nødvendigt at tage afstanden alvorligt.

Grantræer har både dybe rødder og rødder tættere på overfladen. Det er den kombination, der holder træet på plads. Altså kan det ske, at træet vælter, hvis nogle af de overliggende rødder kappes over. Ikke nødvendigvis lige i morgen, men når træet gror videre, vil det mangle de rødder, der blev beskadiget. Det vil enten gå helt eller delvist ud, eller i værste fald vælte.

Hvis der er rigeligt med plads, kan din datter og svigersøn bygge med sindsro. Men husk, at maskiner også kan skade rødderne. Det er derfor vigtigt at træet bliver hegnet ind i byggeperioden, så rodnettet bliver fredet.

Du spørger, om træets rodnet kan gøre skade på huset. Det kan det godt, hvis træ og bygning står for tæt på hinanden. Træers fine rødder kan søge ind i murværk og sprækker. Desuden kan rødder til tider søge mod vandrør, fordi der er fugtigt. Det kan gå ud over rør og samlinger.

(Kilde: Iben M. Thomsen, seniorrådgiver ved Københavns Universitet)