fbpx Prægtige pæoner | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Istockphoto
Spørgsmål & Svar

Prægtige pæoner

fre. 22. jan. kl 11:50

Jeg agter at samle mine pæoner i et bed her til foråret. Hvilke planter kan jeg bruge til kantning af bedet og sammen med mine pæoner? Der skal også være en hel del liljer mellem de yderste af pæonerne, da begge dele trives fint i min have. Kan det gå an?

Haveselskabets Rådgivning

Pæoner er jo helt fantastiske og skønne, og jeg synes idéen med at samle dem i et bed er rigtig god. Nu er jeg jo desværre ikke helt klar over, hvilke sorter og farver du har, men her følger mine generelle råd til, hvordan et pæonbed kan tage sig ud, og hvilke planter du kan bruge sammen med.

Pæoner kan du plante med regelmæssige mellemrum ned igennem bedet, alene eller i grupper på tre af samme slags afhængigt af pladsen, du har til rådighed. Er der tale om et bed, du går rundt om, plantes pæonerne forskudt inde imod midten med plads til andre stauder imellem. Er der derimod tale om et bredt bed med bagkant, plantes pæonerne således, at du kan have lavere stauder foran og højere bagved.

Yderligere er det en helt klassisk tanke at indplante netop liljer imellem pæonerne. Havekunstneren fru Gertrude Jekyll brugte selv pæoner og liljer sammen i sine bede tilbage i 1830’erne. Hun foreslår endvidere at bruge fx scilla og narcisser til at give bedet farve i forårsmånederne.

Idéen med at indplante bl.a. forårsløg og liljer er med til at forlænge blomstringen i bedet henover sæsonen.

Lupin eller fingerbøl som kontrast

Som kontrast til pæonerne både i form og evt. farve foreslår jeg, at du i nogle områder af bedet indplanter enten lupin eller alm. fingerbøl, Digitalis. Den lange aks form som lupin og fingerbøl har, vil hæve sig op imellem pæonernes nikkende tunge hoveder og give bedet både liv og lethed samt skabe en naturlig vild effekt.

Du efterspøger ligeledes planter til kanten af bedet, og her kan du bruge enten lammeøre, Stachys byzantina; lavendel, Lavendula; lodden løvefod, Alchemilla mollis; salvie, Salvia.

Jeg vil i øvrigt anbefale dig at flytte pæoner i september måned. Er der tale om gamle planter, kan du med fordel dele dem i samme arbejdsgang. Dette vil give dig flere planter, og at de faktisk kommer hurtigere igen.

For ikke at ødelægge de sprøde rødder for meget, anbefaler jeg, at du deler planterne med en skarp kniv. Hvis du skal omplante til foråret, skal du gøre det tidligt i april måned.

Ved flytning og deling skal du være opmærksom på, at du ikke kan forvente den store blomstring den følgende sæson.