Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Skader misteltenen mit træ?

ons. 2. dec. kl 14:27

Mit paradisæbletræ er næsten ikke vokset, siden jeg plantede det for ca. 5 år siden. Der sidder en mistelten på træet, og jeg kom derfor til at tænke på, om den tager alt kraften, så træet ikke vokser. Er det sandsynligt? 

 

Haveselskabets Rådgivning

Vi kontaktede Knud Larsen fra Kalundborg Planteskole. Han har specialiseret sig i paradisæbler med mistelten. Han mener ikke at misteltenen har været årsagen til træets ringe vækst. Årsagen må findes et andet sted. 

Hvis træet er plantet, hvor der tidligere har stået et æbletræ, eller en plante fra samme familie, kan det være årsagen. Planter som æble, pære, røn og tjørn danner såkaldt jordtræthed, som er en ophobning af skadelige svampe og nematoder i jorden. Det betyder, at et nyt træ fra samme plantefamilie vil have svært ved at etablere sig i den samme jord. 

Er træet plantet i en ”træt” jord, bør du forsigtig grave det op og flytte det til et andet sted i haven. Alternativt udskiftes jorden, der hvor træet er plantet nu, men det er formentlig mere besværligt end at finde en anden placering.

Den manglende vækst kan også skyldes generelt dårlige vækstbetingelser. Når der er tale om et ungt træ, kan en omplantning stadig lade sig gøre, og det kan i mange tilfælde få træet i gang igen. 

Et nyplantet træ kan have godt af lidt gødning de første år efter plantning. Det kræver ekstra energi for træet at etablere sig på sit nye voksested. Efter 3 år er det ikke længere nødvending at gøde, men du kan evt. udlægge et tyndt lag kompost omkring træet hvert forår. Husk at holde frit for græs og ukrudt omkring stammen, da det er en voldsom konkurrent til træet mht. til næring.