Gå til hovedindhold
Klokkeskilla
Klokkeskilla
Spørgsmål & Svar

Skovhavens blå klokke

fre. 18. jun. kl 12:06

I foråret var jeg en tur i England, hvor jeg så tæpper af blå blomster i parkernes skovbund. Hvilken blomst er der tale om, og hvis den kan trives herhjemme, hvordan dyrkes den så?

Haveselskabets Rådgivning

Planten er uden tvivl klokkeskilla, Hyacinthoides non-scripta, der på engelsk kaldes ’bluebells’. Den danner i april måned store blå tæpper i de engelske skovbunde, parker og haver.

Planten har de seneste godt 100 år bredt sig i det sydengelske landskab og er blevet englændernes svar på vores hvide anemone.

Klokkeskilla kan sagtens trives herhjemme. Den er ikke særlig udbredt i naturen, men er en velegnet løgplante til skovhaven. Den foretrækker en lys overskov bestående af fx eg og ask.

I en mindre have, vil den trives fint under træer og lette buske rundt om i haven, hvor jorden er humusrig, muldet og ikke for tung.

Klokkeskillaens smukke klare blå klokker afløser havens andre løgvækster og blomstrer i perioden maj-juni.

Dyrkning af klokkeskilla kan ske ved at lægge løg om efteråret. Du kan også selv formere den, da den forvilder sig forholdsvis nemt ved frø.

Udsåning er bedst i juni-juli. Først rives jorden, hvorpå du lægger 1-2 cm humusrig omsat kompostjord eller spagnum. Frøet sås herefter ud. Der rives let til slut.

I skovbundens humusrige jord, kan du så den direkte. Det første år efter spiring kommer der kun et kimblad. Først andet eller tredje år sætter de blomster.

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.