Gå til hovedindhold
Stikkelsbærkiwi, Actinidia arguta. Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Stikkelsbærkiwi - beskæring

man. 16. feb. kl 14:27

Hvordan beskærer jeg min stikkelsbærkiwi?

Haveselskabets Rådgivning

Stikkelsbærkiwi også kaldet minikiwi, Actinidia arguta, kan i modsætning til almindelig kiwi dyrkes og give udbytte på friland i landets luneste egne. De stammer fra Østasien, og er slyngplanter som den alm. kiwi. Frugterne er små ca. 2 x 2-3 cm og uden behåring.

Beskæringen foregår løbende i sommermånederne ved at klippe de lange, nye skud tilbage til 10-20 cm fra basis (hovedgrenen). Om vinteren bindes skuddene til et stativ eller til tråde og overflødige skud klippes af. Minikiwi danner mange kortskud og blomstrer i spidsen af disse. Efter høst dør de frugtbærende skud normalt. Nedenfor dannes nye kortskud; men de blomstrer sjældent.

Kommentarer

Hej. Jeg bor udenfor Frederikshavn på landet. Er der en sort af stikkelsbærkiwi som er bedre end andre til at dyrke i Vendsyssel.?

Minikiwi eller stikkelsbærkiwi er ret hårdfør, så den skulle sagtens kunne klare sig i Frederikshavn og omegn. Den skal dog helst plantes et solrigt sted, og selv om den er hårdfør, og kan tåle frost, er det alligevel en god ide at dække ved rodhalsen om vinteren. Stærk sol og frost er heller ikke den bedste kombination for planten, men her kan man pakke den ind i fiberdug, mens frosten står på. Når først den er etableret, bliver den mere og mere tolerant. Der findes selvbestøvende sorter, så man kun skal have en plante, men trods det at de er selvbestøvende, så er det absolut bedst at have både en han og hun plante. Det giver en langt bedre kvalitet. Forvent der går tre år inden de giver frugt. Her er nogle eksempler på gode sorter: ‘Annanasnaja’ /‘Anna’, hunplante. Små, runde bær ca. 0,6-1,5 cm i diameter grøn med brunlig solside. Meget frugtbar, god smag og meget kraftig vækst. ‘Geneva’, hunplante. Ligner ‘Anna’. ‘Jumbo’, hunplante. Bærrene er 4-5 cm lange og grønne. Smager som en sød kiwi. Kraftig vækst. 'Kens red’, hunplante. Bærrene ligner ‘Jumbo', men er røde og med rødt kød. Meget aromatisk. God frugtbarhed. Kraftig vækst. ’Miss Green’, hunplante. Grønne frugter med god smag. Modner midt i september. Middelkraftig vækst og god frugtbarhed. ‘Issai’, middelstore aflange grønne bær. Meget frugtbar, middelsvag vækst. Mvh Lars Lund

Vil du kommentere på indholdet?

Du skal være medlem af Haveselskabet for at kunne oprette en kommentar på hjemmesiden