fbpx Voksurt gør sig i staudebedet | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Susanne Ulrik
Spørgsmål & Svar

Voksurt gør sig i staudebedet

fre. 26. Mar. kl 11:06

Kan I fortælle mig, hvad denne plante hedder?

Haveselskabets Rådgivning

Den hedder voksurt - også kaldet Cerinthe major purpurescens. Den er en et-årig plante eller kortlivet staude, som har blålige/grønne blade. Planten bliver ca. 45-65 cm høj, og den blomstrer villigt fra juni og ind i sensommeren med nikkende, klokkeformede og blåviolette blomster.

Den skal placeres solrigt eller i let skygge, og den gør sig godt i staudebedet, ligesom den ser fantastisk ud i buketter. Bierne holder meget af blomsterne, så du kan forvente, en liflig summen i din have i tilgift.

Voksurtens frø kan sås inden døre fra begyndelsen af marts, og du kan sætte planterne ud i maj, når risikoen for nattefrost er ovre. Frøene kan også sås direkte på friland fra maj.

Frøene er store og lidt hårde og kan derfor med fordel lægges i blød i et døgn, inden du sår dem. De er lidt længere om at spire end mange andre frø. Regn med tre til fire uger. Når du planter frøene, skal afstanden være ca. 40 cm, hvilket vil sige, at du ca. skal bruge 5 planter/m2.

I lidt mildere klima, som fx det sydlige England, er voksurt flerårig, men herhjemme skal du ikke regne med, at den holder flere sæsoner. Der er dog mulighed for, at frøene sår sig selv. Alternativt kan du gemme dem til næste års dyrkning.