Gå til hovedindhold
Foto: Aiah Noack
Foto: Aiah Noack
Artikel for alle

Aiahs bed med spiselige prydløg

Drømmer du om at krydre dit bord og bed med løg i mange afskygninger? Aiah Noack har anlagt et bed med mange forskellige spiselige prydløg til både nytte og pryd.
Jeanette Roust Thysen - 
22. august 2019

Et bed med spiselige løg behøver ikke kun at være til nytte. Det kan fint gøre sig fortjent til en plads i prydhaven. 

På Naturplanteskolen i nærheden af Roskilde har Aiah Noack anlagt et bed med hele 60 forskellige spiselige arter og sorter af flerårige løg, Allium. Bedet blomstrer sammenlagt i syv måneder og byder på spiseligt grønt fra april til oktober.

Aiah Noack. Foto: Thomas Evaldsen

Som en ekstra bonus er løgenes blomster bivenlige og besøges flittigt af vilde bier, svirrefluer og sommerfugle sommeren igennem.

I Aiahs bed har hun suppleret løgplanterne med spiselige blomster fra stauder som dagliljer, kransliljer og havrerod og et spiseligt bunddække af blandt andre: Slangeurt, citrontimian, forglemmigej, læbeløs og lodden løvefod.

Lækre løg til maden

Aiah anbefaler, at du dyrker mange forskellige løg, som alle er lækre at bruge i maden og hvor de forskellige smage kan give variation. Du klippe af den grønne top ligesom med purløg og kan fx bruge dem som et grønt drys i salater, supper og gryderetter.

Løg bør dog ikke udgøre et hovedmåltid i sig selv, da de indeholder svovlforbindelser. Det gælder også de almindelige spiseløg, vi dyrker i haven eller køber i supermarkedet.

Anlæg et bed med spiselige prydløg

Det er nemt at etablere et bed med spiselige prydløg, da de som mange andre blomstrende løg lægges i efteråret, og skyder deres grønne stængler op det næste forår. 

Løgene i bedet er hårdføre og kommer igen i mange år, hvis de står i en tilpas veldrænet jord. Hvis du planter et bunddække under løgene ligesom Aiah Noack bliver bedet nemt at passe.

Bed efter hügel-metoden

Aiah Noacks spiselige løgbed er anlagt som et såkaldt hügelbed, hvor man lægger træstammer nederst i bedet, derpå grene, rødder, haveaffald, underjord og øverst den humusrige overjord.

Et hügelbed er et klimarobust, hvor jorden er fuld af organisk materiale, som løbende afgiver næringsstoffer til planterne. Hügelbedet holder på vandet og giver plads til et rigt liv i jorden af vitale regnorme og jordbakterier. 

Højden i bedet varierer og en del af bedet er anlagt som højbed på én meters højde. Bedet er omgivet af granstammer og flis, som afgrænser bedet mod det omgivende græs.

I bedet ses Aiahs 5 løgfavoritter i maj før blomstringen. Fra venstre: Arktisk purløg ‘Major’, "gigant-pibeløg", alleghenyprydløg, pibeløg og kinapurløg ’Summer Beauty’. Foto: Thomas Evaldsen

Aiahs fem løg-favoritter

Aiah har 60 forskellige slags flerårige løg i sit løgbed – så de flerårige løg kan bestemt godt appellere til haveejere, der kan lide at samle på planter. Men du skal selvfølgelig også starte med et lille udvalgt af spiselige prydløg. 

Her får du Aiahs fem favoritter:

Arktisk purløg 'Major'. Foto: Naturplanteskolen

1) Arktisk purløg ’Major’

Arktisk purløg ’Major’, Allium schoenoprasum var. sibiricum, er en kraftig og længelevende form for purløg, der bliver ca. 60 cm høj.

Sorten ’Major’ har blålige blade og store blomster i en dyb lilla farve. Begge dele er spiselige med purløgssmag. Høstes fra april til juli.

Pibeløg. Foto: Thomas Evaldsen

2) Pibeløg

Pibeløg, Allium fistolosum, er en 70-80 cm høj, flerårig løg med tykke, runde, hule blade og hvidlige, kugleformede blomster.

Både blade og blomster har en kraftig smag af forårsløg og er gode friske i salater. Høst fra april-juli og igen fra september-november.

Alleghenyprydløg 'Pale Pink'. Foto: Aiah Noack

3) Alleghenyprydløg ‘Pale Pink’

Alleghenyprydløg ‘Pale Pink’, Allium cernuum, er en lav, tuedannende, 30 cm høj staude med lyslilla klokkeblomster, der hænger i nikkende klaser.

Den smager som hvidløg, har en lang sæson og kan høstes lige fra april til november. Den blomstrer i juni og juli og er vintergrøn i milde vintre.

Kinapurløg 'Summer Beauty'. Foto: Aiah Noack

4) Kinapurløg ’Summer Beauty’

Kinapurløg ’Summer Beauty’, Allium angulosum, er en frisk, grøn, opret staude. Den bliver 40 cm høj med smukke lilla, kugleformede blomster i juli.

Den har en lang sæson for høst af de milde, saftige blade, som passer perfekt i salat fra april til oktober.

Allium pskemense × fistolosum. Foto: Aiah Noack

5) Allium pskemense × fistolosum

Allium pskemense × fistolosum, kaldet gigant-pibeløg, er en smuk og kraftig staude på godt 100 cm med hule, tykke blade, der er blålige i farven og store, hvidlige, kugleformede blomster i maj-juli.

Den smager kraftigt af kepaløg og er gerne for stærk til frisk brug, men god i tilberedte gryderetter.

Bedet kan ses på Aiah Noacks planteskole ”Naturplanteskolen”, Stærkendevej 177, 2640 Hedehusene, hvor de har et stort udvalgt af spiselige flerårige løg. Se planteskolens liste over løg. Søg på "allium".

Annonce

Få masser af inspiration

I magasinet HAVEN kan du læse om nye tendenser, spændende haver, beddesign - og sjove "gør det selv" projekter. HAVEN udkommer 10 gange om året.