fbpx Test de gamle frø | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Artikel for alle

Test de gamle frø

Læs, hvordan du kan teste spireevnen hos de gamle frø, så du undgå skuffelser.
Frank Kirkegaard Hansen - 
24. februar 2010

Ofte får man købt alt for mange frøposer, der aldrig blev åbnet. Enten fordi der ikke var lige tid til at få sået alt i foråret, eller fordi der simpelthen ikke var plads til alle drømmene i haven.

Fleksibel udløbsdato

Og hvad gør man så, når udløbsdatoen er overskredet på de ellers ekstraordinært smagfulde frilandstomater og de helt fantastiske limegrønne Zinnia? Ja, man kan jo bare så dem alligevel og så håbe på, at de spirer. For gør de det rimeligt hurtigt, så skal de nok udvikle sig til gode, sunde planter, der lever op til forventningerne.

Selv om udløbsdatoen er overskredet, vil de fleste frø stadig spire fint. Det betyder blot at spireprocenten efterhånden falder, så der med tiden bliver flere og flere frø, der mister spireevnen.

Der er stor forskel på, hvor længe frøene bevarer spireevnen. Det afhænger dels af frøtypen, og dels af hvordan de er blevet opbevaret. Fra naturen kendes mange eksempler på flere hundrede år gamle frø, som pludselig spirer, når de kommer op til overfladen eller på anden måde pludselig får lys og fugt.

Test på en tallerken

Så længe skal du ikke forvente, at dine egne frø holder. Skærmplanter som pastinak, persille og gulerod holder normalt ikke mere end et par år, mens de fleste øvrige grøntsagsfrø har en levetid på omkring 5 år. Det gælder blot om at opbevare dem tørt og køligt, gerne helt lufttæt, hvis ellers frøene er helt tørre.

Det er ærgerligt at forspire en masse frø, og så efter 14 dage erkende, at de ikke rigtig blev til noget, fordi frøene var for gamle. Derfor er det bedre at lave en hurtig spiretest, hvis du har mistanke om, at frøene ikke dur mere.

Læg en lille portion frø på et stykke fugtig køkkenrulle på en tallerken. Put tallerkenen ind i en plastikpose, og buk posen sammen under tallerkenen, så det lukker helt tæt.

Hvis du stiller tallerkenen et lunt sted, bør frøene spire inden for en uge. Spirer kun under halvdelen, er frøene for gamle og bør kasseres.

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.