Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Artikel for alle

Test de gamle frø

Læs, hvordan du kan teste spireevnen hos de gamle frø, så du undgå skuffelser.
Frank Kirkegaard Hansen, med tilføjelser af Rie Birk Lauridsen - 

Ofte får man købt alt for mange frøposer, der aldrig blev åbnet. Enten fordi der ikke var lige tid til at få sået alt i foråret, eller fordi der simpelthen ikke var plads til alle drømmene i haven.

Fleksibel udløbsdato og opbevaring

Og hvad gør man så, når udløbsdatoen er overskredet på de ellers ekstraordinært smagfulde frilandstomater og de helt fantastiske limegrønne Zinnia? Ja, man kan jo bare så dem alligevel og så håbe på, at de spirer. For gør de det rimeligt hurtigt, så skal de nok udvikle sig til gode, sunde planter, der lever op til forventningerne.

Selv om udløbsdatoen er overskredet, vil de fleste frø stadig spire fint. Det betyder blot at spireprocenten efterhånden falder, så der med tiden bliver flere og flere frø, der mister spireevnen.

Der er stor forskel på, hvor længe frøene bevarer spireevnen. Det afhænger dels af frøtypen, og dels af hvordan de er blevet opbevaret. Det er vigtigt at frø er tørre når de gemmes væk, og at de opbevares tørt, mørkt og køligt. Selvom frø er tørret helt ned vil der stadig foregå livsprocesser i frøet, som gør at det ånder og afgiver vand. Fugt får de fleste frø til at starte en spiringsproces, og det vil man gerne undgå imens de er på lager. Derfor bør frø aldrig opbevares i helt tætsluttende poser som plasticposer hvor fugt ikke kan undslippe. Brug hellere papirsposer som lægges i en ikke-lufttæt beholder.

Test på en tallerken

Fra naturen kendes mange eksempler på flere hundrede år gamle frø, som pludselig spirer, når de kommer op til overfladen eller på anden måde pludselig får lys og fugt. Så længe skal du ikke forvente, at dine egne frø holder. Skærmplanter som pastinak, persille og gulerod holder normalt ikke mere end et par år. Salatfrø holder også kun 1-2 år, mens de fleste øvrige grøntsagsfrø har en levetid på omkring 5 år. Det er ærgerligt at forspire en masse frø, og så efter 14 dage erkende, at de ikke rigtig blev til noget, fordi frøene var for gamle. Derfor er det bedre at lave en hurtig spiretest, hvis du har mistanke om, at frøene ikke dur mere.

Læg en lille portion frø ( fx 10 frø) på et stykke fugtig køkkenrulle på en tallerken. Put tallerkenen ind i en plastikpose, og buk posen sammen under tallerkenen, så det lukker helt tæt. De fleste frø spirer fint ved stuetemperatur, men med det forbehold at salatfrø ikke spirer ved temperaturer over 20 grader, og tomat og chili spirer hurtigere når der er smæk på varmen, gerne over 25 grader. 

Ærter, bønner, majs og radiser bør spire allerede på 2. dag, hvor gulerødder og tomater tager nogle flere dage. Persille, porre og spinat er langsomme og spirer først efter 1-2 uger. Spirer frøene langsomt i forhold til den angivne spirehastighed, så kasser frøene, for så er vitaliteten for lav, og de vil ikke kunne klare sig i haven.

Det er kun meget få frø som har en spireprocent på 100%, det forlanges ikke engang hos nyindkøbe frø fra forhandleren. Men kan man opnå en spireprocent på 60-70 % inden for en uge, så kan frøene sagtens såes i haven. Regn med en lidt højere såtæthed, hvis spireprocenten er lav. Spirer under 50 % af frøene, så kasser dem. Langsom spiring og spredt spiring er tegn på dårlig vitalitet, og frøene vil klare sig for dårligt i haven, og det vil være bedre og mere sikkert at købe nye friske frø.