Gå til hovedindhold
- Fotograf: Ida Wang/ Haveselskabet
Artikel for alle

Nedsivningstest

Jordbundsforholdene og grundvandsniveauet i din have er afgørende for placering og størrelse af din regnvandsløsningen, og kan i nogle tilfælde helt udelukke nedsivning som en mulighed.
Dan Gabriel Jensen - 
16. december 2014

Når du skal ansøge kommunen om lov til at håndtere regnvand på din egen grund, vil du blive spurgt om resultatet af nedsivningstesten.

Der findes to gode metoder til test af nedsivningsevnen. Forskningsinstitutionen GEUS har lavet er en fin vejledning af begge metoder på et enkelt ark, som du kan hente her

Den første test, med dobbelt ring infiltrometer, er særlig velegnet til nedsivning i regnbed og græsplæner og den anden test, som laves i et hul, er bedst til faskiner.

Hvis brug af regneark ikke skræmmer dig, så kan du selv finde størrelsen på din regnvandsløsning ved hjælp af dette ark. Du skal indtaste resultatet fra nedsivningstesten, størrelsen på dit tag og et par andre ting. Du kan også få din kloakmester til at lave beregningen for dig..

Gode tommelfingerregler:

Hvis du allerede i dag har problemer med stående vand på overfladen, så er nedsivning ikke muligt.

Jordbundsforholdene kan variere meget selv inden for ganske få meter. Du skal derfor teste dér, hvor du gerne vil nedsive i regnbed, faskine eller græsplænen.

Nedsivningsløsninger i overfladen, som regnbed og græsplæne, er billigere og bedre end nedsivning i faskine. Særligt på vanskelig og leret jord.

 
Annonce